АМКУ почав розслідування на ринку електроенергії

АМКУ почав розслідування на ринку електроенергії

Укрінформ
Антимонопольний комітет вбачає ознаки антиконкурентних узгоджених дій на ринку електроенергії і за власною ініціативою розпочав розслідування наявності чи відсутності ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АМКУ

У комітеті зазначили, що в останні кілька днів на ринку електроенергії, зокрема “на добу наперед” (РДН), відбуваються значні коливання обсягів купівлі-продажу електроенергії. Так, через зменшення закупівлі електроенергії на РДН деякими учасниками ринку спостерігалося різке зниження попиту. При цьому фіксувалося одночасне збільшення обсягів закупівлі на “ринку двосторонніх договорів” (РДД).

Зокрема, за даними веб-порталу ДП "Оператор ринку", обсяги торгів на РДН 2 липня склали 58 377,20 МВт-год., що на 35,5% менше, аніж у попередній день. Водночас середньозважена ціна на РДН тоді становила 1 151,82 грн/МВт-год., що на 22,2% нижче, порівняно з 1 липня.

На офіційному сайті НКРЕКП також повідомлялося про різке зменшення ціни на електроенергію на РДН у перші дні липня через виведення попиту на ринок двосторонніх договорів (РДД). Відтак, обсяг РДН 2 липня зменшився на 32 293 МВт-год., або на 40%. Як наслідок, середньозважена ціна РДН зменшилася на 29% - до 1034,5 грн/МВт-год. Також спостерігалося суттєве зростання обсягу РДД.

“На думку фахівців Антимонопольного комітету, до цих наслідків могла призвести синхронна поведінка певних учасників ринку електроенергії. Вона ж могла вплинути й на зниження ціни на РДН через зменшення попиту. Схожі дії окремих учасників ринку відбуваються періодично, а отже - можуть бути умисними”, - повідомляє АМКУ.

У комітеті наголосили, що синхронність і періодичність таких дій призводять до зниження ціни на ринку РДН через зменшення попиту або до її підвищення – шляхом зменшення пропозиції та збільшення попиту. Внаслідок цього змінюється структура ринку, в тому числі й рівень конкуренції на ньому.

Читайте також: АМКУ за інформаційні порушення оштрафував низку компаній

На думку АМКУ, це може свідчити про наявність ознак порушення законодавства у вигляді антиконкурентних узгоджених дій на ринку електроенергії. Відтак комітет за власною ініціативою розпочав дослідження наявності чи відсутності у вищеописаних діях учасників ринку ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Як повідомлялося, 4 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), обмежила місячні обсяги продажу електроенергії за двосторонніми договорами між учасниками ринку електричної енергії, які є афілійованими між собою. Обмеження встановлене у розмірі 50% місячного обсягу продажу електроенергії виробниками (крім договорів, укладених для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії).

Крім того, у торговій зоні "Об'єднана енергетична система України" до 8 липня включно на ринку "на добу наперед" мінімальний рівень заявлених цін становитиме 734,85 грн/Мвт-год. (без ПДВ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-