НАЗК вимагає від голови наглядової ради Нафтогазу звільнити Вітренка

НАЗК вимагає від голови наглядової ради Нафтогазу звільнити Вітренка

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції направило припис голові наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд з вимогою припинити контракт з головою правління компанії Юрієм Вітренком.

Як передає Укрінформ, про це НАЗК повідомляє у Фейсбуці.

«НАЗК направило припис голові наглядової ради НАК «Нафтогаз України» - Клер Споттісвуд. У приписі НАЗК вимагає припинити контракт № 1 з головою правління НАК «Нафтогаз України» як незаконний на підставі ч. 2 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції», - ідеться в повідомленні.

Припис був складений після ознайомлення НАЗК із поясненнями, наданими Кабінетом Міністрів України до Окружного адміністративного суду міста Києва. У поясненнях уряд вказав, що для припинення контракту необхідне рішення наглядової ради товариства, зауважили в Нацагентстві.

У НАЗК нагадали, що 14 червня внаслідок моніторингу додержання законодавства про запобігання конфлікту інтересів виявили порушення в діяльності колишнього заступника міністра енергетики України, який наразі обіймає посаду голови правління НАК «Нафтогаз України». У зв’язку з цим НАЗК внесло припис Кабміну.

Як зазначили у НАЗК, Закон України «Про запобігання корупції» передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє незалежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення. Водночас, працюючи в Міненергетики, колишній заступник міністра системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності «Нафтогазу». Отже, його призначення на посаду голови правління цього товариства порушує закон.

Як заявили у НАЗК, «для того, щоб виконати закон та припинити незаконний контракт із головою НАК «Нафтогаз України» загалом не потрібно жодних приписів. Однак, коли закон не виконується, то НАЗК зобов’язане реагувати на такі порушення».

«Єдина мета НАЗК у цьому питанні — забезпечити верховенство права. Ми впевнені, що громадяни України зацікавлені в тому, щоб українські закони працювали на практиці, а не “на папері”, — зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

Ознайомитися з текстом припису можна за посиланням

Читайте також: Шмигаль пояснив судову тяганину навколо призначення Вітренка

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК «Нафтогаз України», призначивши на цю посаду Вітренка.

Голова НАЗК Новіков 14 червня вніс уряду припис про усунення порушень ст. 26 Закону “Про запобігання корупції”, у якому вимагається скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Вітренка головою правління НАК “Нафтогаз України” і підписано з ним контракт, а також порушити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК як незаконного.

Вітренко заявив, що буде оскаржувати припис НАЗК у судовому порядку як незаконний та упереджений.

Міністр юстиції Денис Малюська зауважив, що на момент ухвалення розпорядження про призначення Вітренка Кабмін виконував повноваження не лише загальних зборів акціонерів НАК «Нафтогаз України», а й наглядової ради.

Читайте також: Голова наглядової ради Нафтогазу ініціює відсторонення Вітренка і розірвання його контракту

16 червня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль звернувся з позовом до ОАСК, у якому просить скасувати припис, винесений йому Національним агентством з питань запобігання корупції від 14 червня щодо Вітренка.

18 червня Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши заяву про забезпечення позову, задовольнив її та ухвалив зупинити дію припису НАЗК до набрання законної сили рішення у справі за позовом Прем'єр-міністра до Нацагенства.

29 червня ОАСК залучив третьою особою Новікова до участі у справі за позовом Шмигаля до НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-