Шмигаль назвав земельну реформу однією з найважливіших в історії незалежної України

Шмигаль назвав земельну реформу однією з найважливіших в історії незалежної України

Укрінформ
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав земельну реформу однією з найважливіших та найбільш очікуваних реформ за всю історію незалежної України.

Про це він сказав на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Завтра стартує одна з найважливіших та найбільш очікуваних реформ за всю історію незалежної України. Українці стануть справжніми господарями своєї землі, адже зможуть не просто нею володіти, а й вільно розпоряджатися. Це те, що закріплено у Конституції, але фактично було неможливим через дію мораторію”, - сказав Шмигаль.

За його словами, немає жодної успішної країни, де діяв би мораторій на запровадження цивілізованого ринку землі. “Від завтра його не буде і в Україні. Ми вдячні Президенту Володимиру Зеленському за його політичну волю в цьому питанні, адже саме його програми розпочали цей важливий шлях для нашої країни”, - наголосив глава уряду.

Він підкреслив, що запровадження ринку землі є важливим кроком для захисту прав українського фермерства.

Прем'єр-міністр зазначив, що передбачається реалізація механізму переважного права на придбання ділянки, яку орендують аграрії. Земельна реформа також передбачає створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

"Кредит зможуть отримати навіть малі фермери, які оброблюють землю до 500 га та які не мають кредитної історії. Крім того, для купівлі землі треба офіційно показати свої кошти. Всі транзакції йтимуть через банк. Усі договори перевірятимуться нотаріусами. Міністерство аграрної політики вже розпочало інформаційну кампанію з роз’ясненням переваг та деталей роботи ринку землі. Тому наші громадяни зможуть отримати всі відповіді на свої запитання”, - сказав глава уряду.

Читайте також: Шмигаль доручив підготувати роз’яснення щодо старту ринку землі

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 28 квітня 2020 року підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року.

Зокрема, законом передбачено, що з 1 липня 2021 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 га. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тис. га землі. Заборонено продаж державних і комунальних земель. Відповідно до закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

24 травня Президент підписав Закон “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”, ухвалений Верховною Радою 28 квітня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-