Небанківські картки, е-гроші і не тільки: Рада ухвалила закон про платіжні послуги

Небанківські картки, е-гроші і не тільки: Рада ухвалила закон про платіжні послуги

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон "Про платіжні послуги".

Як повідомляє кореспондент Укрінформ, за відповідний законопроєкт №4364 у другому читанні проголосував 241 народний депутат.

Документ передбачає імплементацію в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking), що стане стимулом для розвитку фінансових технологій в Україні, оскільки фінтех-компанії зможуть налагодити взаємовигідну співпрацю з банками та отримати більше можливостей для бізнесу.

Нове законодавство розширює коло учасників платіжного ринку та дає змогу розвиватися небанкам та фінтех-компаніям. Крім банків надавати платіжні послуги зможуть: платіжні установи, поштові оператори, установи електронних грошей та інші. До того ж вони матимуть право працювати без участі у платіжній системі та зможуть самі емітувати платіжні картки.

З'явиться дев'ять платіжних послуг, із них сім фінансових і дві нефінансові (послуга з ініціювання платежу та послуга із надання відомостей з рахунків). Тож будь-який невеликий учасник ринку може просто обрати одну послугу та зробити цей сервіс бездоганним.

Читайте також: Рада змінила процедуру ліквідації банків

Після ухвалення закону небанки також зможуть відкривати платіжні рахунки для послуги із зарахування коштів, виконання платіжних операцій, видачі готівкових коштів. Для зниження ризиків на платіжних рахунках не можна буде накопичувати кошти, нараховувати відсотки на залишок, і вони не гарантуватимуться ФГВФО.

Як повідомлялося, у першому читанні проєкт закону "Про платіжні послуги" був ухвалений 19 лютого 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-