Зростання економіки торік показали лише три країни - Устенко

Зростання економіки торік показали лише три країни - Устенко

Укрінформ
У пандемійний 2020 рік зростання економіки показали лише три країни світу: Китай, Туреччина і Єгипет. При цьому Україна має можливості збільшити ВВП вже цьогоріч.

Про це у програмі "На самом деле: мир" телеканалу "Дом" повідомив радник Президента України з економічних питань Олег Устенко.

"Зростання світової економіки в цьому році очікується досить значне. Воно навіть більшим буде у 2022-му та 2023 році. І це вже не ситуація минулого року. У 2020 році світова економіка показала падіння на 4%. І за великим рахунком воно було б куди більш серйозним, якби не Китай. Китай, обсяг якого становить фактично 15% світової економіки, показав один з небагатьох зростання у 2% торік. І ось ці 2% зростання дали можливість підтримати всю світову економічну систему", - розповів Устенко.

Він відзначив, що крім Китаю, зростання торік продемонстрували Туреччина і Єгипет: "Ось три економіки, що не впали. Всі інші показували падіння".

Читайте також: Зеленський ставить завдання вийти на зростання економіки 5% плюс – Устенко

Радник Президента нагадав, що ВВП України торік упав на 4%, фактично повторивши траєкторію падіння світової економіки. "Але, знову-таки, справедливості заради треба сказати, що ми падали менше, і менш глибоко, ніж європейська економіка. Іспанія, Італія, Великобританія, які показували рекордні рівні падіння. Іспанія впала так глибоко, як ніколи не падала після закінчення Другої світової війни", - сказав він.

Устенко акцентував, що 2021 рік - це рік відродження, який покаже істотне зростання.

"Ми бачимо з вами вже перші сигнали, які йдуть зі світових ринків. Світові ринки показують зростання. Вони показують зростання, перш за все, завдяки тому, що йде більш ніж позитивне очікування", - указав експерт.

На цьому тлі він прогнозує і зростання української економіки, причому вже в поточному році.

Читайте також: Локдаун позитивно позначився на інтернет-торгівлі й агросекторі - Устенко

"Україна - експортозалежна економіка. Одні з важливих статей нашого експорту - це продукція сільського господарства, продукція металургійної галузі. На них не просто збільшилися ціни - вони зметнулися. З одного боку, і погано, і добре. З одного боку, добре, бо підтримує наше власне економічне зростання. Ось чому багато хто говорить, що українська економіка в цьому році зросте на 4,5%, в реальності може показати більш активне зростання. І ось чому прогноз щодо української економіки на цей рік варіює від 3,5% до 5,5% зростання", - підкреслив Устенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-