Відкрили інформацію про порушення перевізниками габаритно-вагових норм

Відкрили інформацію про порушення перевізниками габаритно-вагових норм

Укрінформ
На порталі відкритих даних data.gov.ua з'явилась інформація про порушення габаритно-вагових норм (ГВН) перевізниками, яку фіксують комплекси зважування у русі (WіM-станції). 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Зазначається, що даними про зафіксовані порушення та розсилкою відповідних повідомлень водіям транспортних засобів зможуть скористатися будь-які служби. Наразі триває тестування автоматичної розсилки push-повідомлень сервісами Опендатабот та Штрафи.UA.

В Мінінфраструктури пояснюють, що таким чином відомство розпочинає процес автоматизації накладення штрафів за порушення габаритно-вагових норм, що передбачено законопроєктом №3742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», який був ухвалений Верховною Радою 3 червня.

Наразі повідомлення про порушення є ознайомчими. Учасники ринку вантажних перевезень можуть перевірити дані за допомогою мобільних застосунків. Після того, як закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» набуде чинності власники транспортних засобів почнуть отримувати постанови з інформацією про штраф.

Мінінфраструктури інформує, що комплекс Weigh-in-Motion (WiM) фіксує перевищення встановлених норм і надсилає дані до Центру обробки даних. Інспектор перевіряє їх, формує постанову та накладає електронний підпис. Після цього постанова друкуватиметься та надсилатиметься порушникові.

Автоматизація збору даних, впевнені у міністерстві, мінімізує корупційні ризики та усуває вибіркове зважування транспортних засобів. Дані, зафіксовані за допомогою засобів фото і відеозйомки, зокрема в автоматичному режимі стануть підставою для накладання штрафів.

За останні півтора року на дорогах державного значення загального користування встановлено 48 майданчиків системи Weigh-in-Motion, які в автоматичному режимі фіксують дані про габарити, навантаження на вісь та загальну масу, а також номерний знак перевізника. Датчики вмонтовані в асфальтне покриття і розташовані таким чином, що об’їхати їх неможливо.

Читайте також: Рада запровадила штрафи за порушення норм габаритно-вагового контролю

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 3 червня ухвалила у другому читанні законопроєкт №3742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» (ГВК), який запроваджує штрафи за порушення норм ГВК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-