Міненерго підтримує передачу «СхідГЗК» в управління Енергоатому

Міненерго підтримує передачу «СхідГЗК» в управління Енергоатому

Укрінформ
Стабілізацію роботи державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» в управлінні НАЕК «Енергоатом» обоворили на нараді у міністра енергетики Германа Галущенка.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міненерго у Фейсбуці.

Учасники наради обговорили запропоновану НАЕК «Енергоатом» концепцію стабілізації та подальшого розвитку ДП «СхідГЗК» шляхом передачі комбінату в управління «Енергоатома».

В.о. президента «Енергоатома» Петро Котін зазначив, що в разі реалізації цього варіанту баланс державного бюджету не зміниться.

"Якщо сьогодні НАЕК «Енергоатом» сплачує дивіденди до держбюджету, а потім з бюджету виділяються кошти для державної підтримки стратегічного підприємства «СхідГЗК», то в запропонованій концепції «Енергоатом» буде перераховувати кошти безпосередньо комбінату. До того ж, здійснюючи управління «СхідГЗК», ми зможемо сформувати ефективну управлінську команду комбінату і швидко оптимізувати виробничі витрати", - зазначив очільник "Енероатома".

За словами в.о. генерального директора ДП «СхідГЗК» Антона Бендика, це дасть змогу комбінату направляти отримані від органу управління кошти на розвиток підприємства, оскільки зараз ДП може використовувати кошти держпідтримки лише для виплати заробітної плати та купівлі електроенергії.

«Наша основна мета, щоб «СхідГЗК» отримував кошти, розвивався і вийшов на стабільний беззбитковий рівень, а в довгостроковій перспективі – на світовий ринок», - наголосив міністр Герман Галущенко.

В результаті наради сторони узгодили концепцію щодо передачі ДП «СхідГЗК» в управління НАЕК «Енергоатом».

«Необхідно в найкоротші терміни підготувати і узгодити із зацікавленими органами виконавчої влади проєкт урядового розпорядження та якнайшвидше спрямувати його на розгляд Кабінету Міністрів», - підсумував Герман Галущенко.

Читайте також: «Енергоатом» не має боргів перед СхідГЗК і не має стосунку до зарплат шахтарів

Як повідомлялося, 15 червня 2021 року ДП «НАЕК «Енергоатом» перерахував ДП «СхідГЗК» чергові 200 млн грн за урановий концентрат, що має бути поставлений у липні поточного року згідно з додатковою угодою.

Східний гірничо-збагачувальний комбінат - це єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. Дві діючі уранові шахти комбінату за своїм енергетичним еквівалентом рівноцінні 60-ти вугільним шахтам.

Комбінат географічно розташований у трьох областях: Дніпропетровській, Кіровоградській та Миколаївській, центральний офіс знаходиться в м. Жовті Води Дніпропетровської області.

Основна продукція комбінату – концентрат природного урану – складає бдизько 98% від загального обсягу випуску продукції. СхідГЗК виробляє також сірчану кислоту, гірничошахтне устаткування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-