Нафтогаз планує вирішити проблему газу для населення - Вітренко

Нафтогаз планує вирішити проблему газу для населення - Вітренко

Укрінформ
Керівництво країни поставило перед НАК "Нафтогаз України" завдання забезпечити прибуткову роботу компанії та збільшити власний газовидобуток

Як передає Укрінформ, про це голова правління компанії Юрій Вітренко сказав в інтерв'ю виданню НВ Бізнес.

"Є завдання від Президента і Прем'єр-міністра організувати роботу "Укргазвидобування" ефективним чином, щоб потреби населення України були повністю забезпечені газом власного видобутку ", – наголосив Вітренко.

Також він розповів про плани зменшити вплив посередників на вартість “блакитного палива” для кінцевих споживачів.

"Якщо в ланцюжку поставок, яким ресурс зі свердловини надходить в оселі українців у вигляді газу або тепла, є проблеми, то їх не можна просто перекладати на інших. Має бути активна роль Нафтогазу, щоб ці проблеми в країні були розв’язані", - підкреслив голова правління НАК.

Зокрема, він нагадав, що газозбутові компанії Дмитра Фіршата отримують надприбутки за рахунок націнки у 30-40% порівняно з цінами конкурентів.

“Держава бачить, що головним бенефіціаром реформи роздрібного газового ринку є пан Фірташ. Невелике і повільне скорочення його частки на ринку з надлишком компенсується величезною маржею. З цієї точки зору держава повинна щось робити. І національна компанія теж повинна із цим щось робити”, — переконаний Вітренко.

Йдеться, приміром, про комплексний підхід до розв’язання проблеми боргів, накопичених перед Нафтогазом пов’язаними із Фірташем газзбутами. А це — майже 8 млрд грн. Поміж іншого потрібна і судова робота, зазначив керівник Нафтогазу.

“Часто це жорстка судова робота проти компаній того ж пана Фірташа, де у нього через суд потрібно ці компанії забирати. Якщо не може розрахуватися, значить, компанія має фактично перейти у власність держави у правильний законний спосіб”, - вважає Вітренко.

Читайте також: У Нафтогазі пояснили прибуток у понад ₴12 мільярдів за перший квартал

Як повідомляв Укрінформ, під час першої на новій посаді пресконференції голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко назвав розв’язання фінансових та операційних проблем, розвиток АТ “Укргазвидобування” та збільшення власного газовидобутку національним завданням уряду і нового керівництва Нафтогазу. При цьому він нагадав про невтішні результати минулорічної роботи групи компаній “Нафтогаз”. Зокрема, про багатомільярдні збитки, яких зазнало держпідприємство.

Також повідомлялося, що 28 квітня Кабінет Міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”, призначивши новим керівником Вітренка. Сталося це на скликаному урядом засіданні загальних зборів НАК на другий день після публічного представлення звіту про роботу компанії у минулому році. Як зазначалося, чистий консолідований збиток НАК за 2020 рік становив 19 млрд грн, тоді як у затвердженому Кабміном фінансовому плані компанії передбачалося отримання 11,5 млрд грн прибутку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-