«Карантинні» 8 тисяч: чи даватимуть гроші в регіонах, які вже вийшли з «червоної» зони

«Карантинні» 8 тисяч: чи даватимуть гроші в регіонах, які вже вийшли з «червоної» зони

Укрінформ
ФОПи та наймані працівники мають у додатку Дія самостійно дуже уважно заповнювати усі дані на отримання виплати допомоги у розмірі 8 тис. грн.

Про це заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко сказав на онлайн-брифінгу щодо початку виплат через портал та застосунок Дія цієї матеріальної допомоги, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Аналізуючи попередню ситуацію, можемо абсолютно чітко сказати, що потрібно бути дуже уважним при запевненні персональних даних, та особливу увагу звертаємо на коректність інформації про правильний IBAN (International Bank Account Number), тому що, як показує практика, це одна з передумов, коли ми не можемо коректно відпрацювати заявку та провести виплату», - сказав Музиченко.

За його словами, законодавством визначено, що застрахована особа, яка не працювала в період запровадження червоної карантинної зони у регіоні, а це як найманий працівники, так і ФОП, відповідно визначених кведів, має самостійно пройти ідентифікацію у програмному забезпечені та подати необхідні документи, а не розраховувати на те, що це зробить роботодавець або якась інша стороння особа. Надається 30 календарних днів на можливість звернення з відповідними заявками. З понеділка, 19 квітня, процес приймання заявок стартував.

Музиченко також пояснив, чи отримають виплати жителі тих областей, які раніше перебували у червоній епідеміологічній зоні, а нині вже могли перейти у жовту. «З моменту набрання чинності закону та плюс 10 днів у всіх громадян, які проживають і працюють у регіонах, які були раніше або знаходяться у карантинній червоній зоні, мають можливість звернутися протягом 30 календарних днів. Якщо ми матимемо ситуацію, коли регіони надалі будуть відноситися до таких карантинних обмежень, то із моменту прийняття відповідного рішення Державною комісією ТЕБ та НС буде також встановлюватися строк 30 днів, протягом якого можна звернутися за оформленням відповідної допомоги», - сказав чиновник.

Читайте також: Підприємці у «червоних» зонах уже можуть реєструватися на отримання ₴ 8 тисяч

Як наголосив заступник голови правління Пенсійного фонду України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Малецький, однією з умов отримання «карантинних» виплат є те, що людина вказує, що це її основне місце роботи, де через карантинні обмеження вона не мала змогла працювати. Про роботу за сумісництвом не йдеться. «Коли ви оформлюєтеся на роботу, ви даєте трудову книжку і страхувальник, підписуючи договір із вами, тобто кадрова служба вносить зміни в цей документ. Коли подається звіт страхувальника до Пенсійного фонду України через Державну податкову службу, у цьому звіті у нас є позначка про те, що трудова книжка перебуває у страхувальника. Тому, будь ласка, цю ознаку можна перевірити. І якщо це ваше основне місце роботи, то така позначка має бути», - пояснив він.

Малецький також наголосив у випадку, коли людина зазначає не свій IBAN, а, наприклад, свого родича, то автоматично виникає неспівпадіння даних, тоді виникають проблеми в опрацюванні заявки.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила президентський закон "Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", що передбачає допомогу в розмірі 8 тис. грн ФОПам і найманим працівникам.

Читайте також: Зеленський закликає ФОПів подавати заявки для отримання «карантинних» 8 тисяч

При цьому встановлюються обмеження на виплату допомоги. Зокрема, не зможуть розраховувати на державні кошти наймані працівники, які на дату звернення працюють у суб'єкта господарювання, що не нарахував єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за всі місяці відповідного кварталу або якщо середня зарплата найманого працівника перевищує 30 тис. грн. При цьому середня зарплата розраховується за три останні місяці, які передували зверненню.

Не отримають "карантинних" і ФОПи, які зареєструвалися три місяці тому, або припинили свою діяльність, або в останній рік сплатили ЄСВ за себе менше ніж за 6 місяців.

Окрім цього у разі виявлення недостовірних відомостей, наданих застрахованою особою, на підставі яких було виплачено допомогу, що впливають на право застрахованої особи на її одержання, сума допомоги підлягає поверненню застрахованою особою до Державного бюджету та відповідного місцевого бюджету у визначеному Кабінетом Міністрів порядку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-