Рада ухвалила закони про реструктуризацію валютних кредитів

Рада ухвалила закони про реструктуризацію валютних кредитів

Укрінформ
Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила законопроєкти щодо реструктуризації валютних кредитів.

Як передає кореспондент Укрінформу, за прийняття в цілому законопроєкту №4398 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб» проголосували 272 народні депутати.

Основною метою ухвалення документа є підтримка громадян України, які мають невиконані зобов’язання за кредитними договорами в іноземній валюті (валютними кредитами).

Також депутати 269 голосами підтримали ухвалення в цілому законопроєкту №4399 про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб). Він передбачає звільнення від сплати ПДФО з прощеного боргу.

Читайте також: В Україні опублікували закон про захист боржників від недобросовісних колекторів

Крім цього, депутати 273 голоси віддали за ухвалення в цілому законопроєкту №4475, який вносить доповнення до Закону «Про споживче кредитування», зокрема в частині проведення реструктуризації боргів за кредитами в іноземній валюті, перерахування усіх грошових зобов’язань у гривневий еквівалент та списання неустойки за цими кредитними угодами.

Як повідомляв Укрінформ, мораторій на стягнення майна за валютними кредитами був уведений у 2014 році для захисту валютних позичальників, які у зв’язку з кризою та різкою девальвацією не могли платити за кредитами. Банкам було заборонено звертати стягнення на майно громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті.

У Нацбанку вважають, що подовження дії мораторію на три роки, передбачене законопроєктом №4475, законсервує проблему валютних кредитів.

При цьому НБУ підтримує передбачені законопроєктом №4399 зміни до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування прощених сум боргу та інших доходів, що виникають унаслідок реструктуризації кредитів у іноземній валюті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-