Незалежність Нацбанку: радник Зеленського анонсував зміни до законів

Незалежність Нацбанку: радник Зеленського анонсував зміни до законів

Укрінформ
В Україні очікується ухвалення змін до закону про Національний банк, спрямованих на зміцнення незалежності НБУ. Це один із кроків до відновлення кредитування з боку МВФ.

Про це радник Президента з економічних питань Олег Устенко сказав в інтерв'ю РБК-Україна, передає Укрінформ. 

"До липня має бути повністю зроблено все, що передбачено програмою (співпраці України з МВФ - ред.). І, за великим рахунком, вже багато зроблено. По частині Мінфіну зараз з МВФ обговорюється дефіцит бюджету на 2022 рік. Це не бар'єр у переговорах. З приводу НБУ вони про все домовилися. Будуть внесені зміни в закон про банки та закон про Нацбанк, які підвищують його незалежність", - зауважив Устенко.

Він пояснив, що йдеться, наприклад, про те, що члени Ради НБУ не зможуть якийсь час займати посади в правлінні Нацбанку.

Читайте також: МВФ назвав життєво важливим для України незалежність Нацбанку

"Таким чином виключається потенційний конфлікт інтересів, коли хтось із членів Ради НБУ претендує на місце в правлінні і робить для цього якісь кроки, які заважають або шкодять роботі регулятора. Так і в цілому все, що стосується незалежності Національного банку, підтримує і Президент Зеленський, і голова НБУ Кирило Шевченко. Ніяких непорозумінь в цьому плані з МВФ немає", - додав експерт.

На його думку, приклад Туреччини показав, що "навіть спроби втрутитися в роботу Центрального банку можуть мати вкрай негативні наслідки для економіки".

Перспективу рефінансування Мінфіном своїх боргів у 2021 році без підтримки МВФ експерт назвав "досить зухвалою політикою".

"Без МВФ це буде на 1-2 п. п. (процентних пункти - ред.) вище, як преміальні. І це буде досить зухвала політика, коли береться дорогий ресурс", - зауважив він.

Читайте також: В Офісі Президента стурбовані внутрішніми чварами у Нацбанку

На думку Устенка, "і правильно, і відповідально" - уникнути, коли це можливо, запозичень під високі ставки шляхом випуску єврооблігацій.

Як повідомляв Укрінформ, МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму stand by для України на SDR 3,6 млрд (близько 5 млрд дол.) із негайним виділенням першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Після виділення першого траншу було заплановано чотири перегляди програми і виділення ще кількох траншів, проте цей план не було виконано.

Дискусії щодо першого перегляду програми stand by для України все ще тривають, і залишається низка питань, передбачити терміни вирішення яких на сьогодні важко. Про це повідомив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман 30 березня.

Читайте також: Україна може отримати від МВФ $2,73 мільярда – глава Нацбанку

Люнгман наголосив на важливості збереження проведених Нацбанком реформ та прогресі у зміцненні НБУ із захистом його від зайвого зовнішнього тиску, наявності чіткого плану скорочення фіскального дефіциту, відмові від контролю над цінами на газ та вирішенні питання довгострокової моделі електроенергетики країни, а також дотриманні принципу доброчесності антикорупційних органів та судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-