Уруський назвав пріоритети державної космічної програми

Уруський назвав пріоритети державної космічної програми

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що потрібно змінювати підхід до фінансування космічної галузі в Україні.

Про це він сказав на нараді з питань розвитку космічної галузі України, яка відбулася у Національному центрі управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ), повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Зеленський зауважив, що наразі постала низка важливих питань, на які потрібно дати відповіді. Зокрема, чому не ухвалена Державна космічна програма та чому виникають проблеми з фінансуванням стратегічно важливих проєктів, таких як космічна система «Січ-2-1».

«Уряд нещодавно ухвалив постанову, яка вирішить ці питання. Але загалом підхід до фінансування космічної галузі треба змінювати», – сказав Президент.

Водночас віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський поінформував, що попередня космічна програма закінчилася у 2017-му й у січні цього року уряд ухвалив концепцію загальнодержавної науково-технічної космічної програми.

За його словами, нині Державна космічна програма розроблена та скерована на погодження до відповідних відомств і міністерств. Уруський розраховує, що найближчим часом процес погодження завершиться і програма буде затверджена урядом та спрямована до Верховної Ради.

Щодо пріоритетів віцепрем'єр-міністр зазначив, що до програми, серед іншого, включено проєкти зі створення системи дистанційного зондування Землі з високим розрізненням, розробки місячного модуля, низка наукових програм. Він додав, що багато проєктів пропонується розвивати за рахунок державно-приватного партнерства.

Урядовець також наголосив на необхідності збільшення фінансування галузі й запропонував включити це питання під час розгляду змін до бюджету на поточний рік.

Крім того, він нагадав, що стосовно запуску космічного апарату «Січ-2-1» уряд ухвалив постанову, яка розблокувала його фінансування і дасть змогу завершити роботи в поточному році й у подальшому здійснити запуск космічного апарата, чого Україна не робила останні 10 років.

Читайте також: Зеленський: Військова агресія — стимул відновити статус провідної аерокосмічної держави

Своєю чергою перший віцепрезидент Національної академії наук України Володимир Горбулін відзначив високий рівень співпраці зі США в аерокосмічній галузі.

«Ми вийшли з американцями на такий рівень співпраці, якого ніколи не було. Вони ніколи нікому не довіряли робити перший ступінь ракетоносія. Це визнання наших технологічних і технічних можливостей», – підкреслив він.

Разом з тим Горбулін наголосив на необхідності надолуження тих втрат, які сталися в галузі впродовж останніх 10 років з низки причин.

Як повідомляв Укрінформ, 12 квітня відзначається День працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародний день авіації і космонавтики. Свято присвячене першому в історії польоту людини в космос. 12 квітня 1961 року Юрій Гагарін першим у світі здійснив орбітальний обліт Землі.

Професійне свято працівників ракетно-космічної галузі України відзначається згідно з указом Президента України від 13 березня 1997 року "Про день працівників ракетно-космічної галузі України".

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-