Справу «Роттердам+» закрили втретє - НАБУ

Справу «Роттердам+» закрили втретє - НАБУ

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України заявляє, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко втретє закрив справу «Роттердам+».

Про це повідомляється на сторінці НАБУ у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“...Сьогодні прокурор Пономаренко втретє закрив справу «Роттердам+». І це попри той факт, що попередні його рішення аналогічного змісту скасовувалися прокурором вищого рівня і судом, які погодилися з позицією детективів, що оцінку справі має надати суд”, - наголошують у НАБУ.

У заяві зазначається, що НАБУ оскаржить рішення про закриття справи прокурору вищого рівня, а також знову звернеться до Генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо зміни старшого групи прокурорів у цій справі з огляду на його "очевидну заангажованість і необ’єктивність".

Читайте також: НАБУ знову просить Венедіктову замінити процесуального керівника у справі «Роттердам+»

На переконання НАБУ, сукупність зібраних доказів у провадженні достатнья для того, щоб суд "визначив обґрунтованість звинувачень у завданні державним та громадським інтересам багатомільярдних збитків у зв’язку з прийняттям та застосуванням формули «Роттердам+»".

"Ми переконані, що вирішення долі «Роттердам+» поза межами судового процесу не відповідатиме законним інтересам суспільства і держави. Ця справа є однією з найбільш значущих для України, і про необхідність її завершення неодноразово заявляли найвищі посадовці. Тож надавати оцінку має саме суд у змагальному процесі", - заявили у НАБУ.

Читайте також: Венедіктова сказала, хто має опікуватись справою «Роттердам+»

Як повідомляв Укрінформ, 8 серпня 2019 року НАБУ оголосило ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

У листопаді 2020 року ВАКС поновив слідство у справі "Роттердам+", яку вирішив закрити прокурор САП на тій підставі, що експертиза Служби безпеки встановила відсутність збитків.

21 січня стало відомо, що прокурор САП Пономаренко вдруге закрив справу «Роттердам+».

27 січня у НАБУ поінформували, що в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук 25 січня поновив розслідування у справі "Роттердам+". Водночас НАБУ закликало Генпрокурора Ірину Венедіктову змінити старшого групи прокурорів для ефективного та неупередженого розслідування справи.

Читайте також: НАБУ підтвердило поновлення справи «Роттердам+» і звернулося до Венедіктової

29 січня Генпрокурорка заявила, що прийняла рішення про проведення службової перевірки професійної діяльності прокурора Пономаренка в частині здійснення ним процесуального керівництва в кримінальному провадженні «Роттердам+».

Із закликами замінити керівника групи прокурорів Віталія Пономаренка у справі «Роттердам+» НАБУ зверталося до Венедіктової також 15 лютого і 19 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-