Україна має зосередитися на технологіях зберігання енергії - Вітренко

Україна має зосередитися на технологіях зберігання енергії - Вітренко

Укрінформ
Україна має зосередитися на технологіях зберігання енергії, оскільки зростання відновлюваних джерел енергії в країні перевершило сподівання. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це 9 квітня під час онлайн-дискусії, присвяченої декарбонізації та "зеленій" економіці, сказав т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

"Україна має зосередитися на технологіях зберігання енергії. Ріст відновлюваних джерел енергії перевершив сподівання. (Також слід зосередитися - ред.) на "зеленому" водні, виробництві енергії з біомаси тощо", - сказав він.

За словами Вітренка, для енергетичного "зеленого" переходу Україна має зробити більше, ніж просто декларувати свою прихильність цьому курсу.

"Ми маємо зробити більше, ніж просто щось задекларувати. Загальносвітова тенденція, яка передбачає "зелений" перехід, може стати рушієм для змін в Україні", - сказав Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, за словами глави Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова, у галузі відновлюваної енергетики в Україні утворилися перекоси. Якщо подивитися на виконання Національного плану дій до 2020 року, в Україні введено потужностей сонячної енергетики втричі більше, ніж було затверджено цим планом. На сьогодні диспетчери Укренерго змушені обмежувати генерацію з сонця і вітру. При цьому, за обмеження, які були в 2019-2020 роках, з виробниками досі не розраховувалися.

Оператор системи передач НЕК "Укренерго" пропонує встановити технічні вимоги до електроустановок об’єктів електроенергетики – систем накопичення енергії. Таку пропозицію компанія направила Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Читайте також: Міненерго спростовує інформацію про відставку Вітренка

Питання систем накопичення енергії намагалися вирішити в 2019 році. Зокрема, до Верховної Ради було подано 2 законопроєкти: про забезпечення енергетичної безпеки та гнучкості енергосистеми, реальної конкуренції, декарбонізації економіки, зниження цін споживання електричної енергії (щодо систем накопичення енергії) №2496 та про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" (щодо енергетичної безпеки, балансування енергосистеми та системи накопичення енергії) №2582. Обидва законопроєкти залишилися без розгляду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-