Попит на трудових мігрантів з України у ЄС збережеться після зняття Covid-обмежень — експерт

Попит на трудових мігрантів з України у ЄС збережеться після зняття Covid-обмежень — експерт

Укрінформ
Попит на трудових мігрантів з України у країнах Європейського Союзу після зняття коронавірусних обмежень збережеться через демографічну кризу в Європі.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник в ефірі каналу «Україна 24».

Він спрогнозував, що після проведення колективної вакцинації і зняття обмежень, пов’язаних з пандемією Covid-19, кількість людей, які їхатимуть на роботу в Європу, зростатиме.

За словами Воскобойника, ситуація на європейському ринку праці через пандемію коронавірусу насправді не змінилася – там так само потрібні люди на будівництві, у сфері сільського господарства та обслуговування, і ця тенденція збережеться й надалі.

«Це пов’язано в першу чергу з тим, що в Європі демографічна криза, і не вистачає вільних робочих рук. Тож економіки Польщі, Чехії, країн Балтії, Німеччини розраховують на приплив нових робочих рук з країн, які не входять до складу ЄС. Це перший момент. А другий – якщо порахувати, що загалом у Євросоюзі мешкає приблизно 512 млн населення, а кількість українців, які працюють у Європі приблизно 3 – 3,5 млн осіб, тобто менше 1 відсотка. Тож казати, що для українців не знайдеться там роботи, це недалекоглядно, я впевнений, що українці зможуть знайти собі роботу в Європі», - сказав Воскобойник.

Читайте також: Заборгованість по зарплатах торік зросла до понад 3 мільярдів - Денісова

Водночас він назвав проблемою і викликом не тільки для вітчизняних роботодавців, а й для України загалом бажання польських роботодавців внести зміни до законодавства, які дозволять українцям отримувати трирічні дозволи на роботу в Польщі.

«Це серйозний крок у бік того, аби наша трудова міграція перетворювалася на еміграцію. Це питання не просто про наших роботодавців, а про майбутній економічний розвиток нашої держави. Потрібно розуміти, що, крім проблеми міграційного характеру.., додасться ще й проблема демографічного характеру всередині нашої країни,.. і це призведе до того, що постане питання, а хто буде вкладати гроші в країну, де нема кому працювати», - зауважив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Як повідомлялося, у Національному банку очікують зростання обсягу переказів від трудових мігрантів в Україну у 2021 році. За їх прогнозом, у цьому році трудові мігранти перерахують в Україну близько 13 мільярдів доларів — на 8% більше, ніж у 2020 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-