Петрашко: Скорочення ВВП торік на 4% - один із найнижчих показників у світі

Петрашко: Скорочення ВВП торік на 4% - один із найнижчих показників у світі

Укрінформ
Валовий внутрішній продукт (ВВП) України за 2020 рік скоротився на 4%, що є одним із найнижчих показників у світі.

Як передає Укрінформ, про це розповів міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко у інтерв'ю журналу “Кореспондент”, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“За 2020 рік ВВП України скоротився на 4%. Це один із найнижчих показників у світі. Я вважаю, що ми зробили досить багато правильних речей, щоб мінімізувати падіння і закласти базу для довгострокового зростання”, - заявив Петрашко.

Він зазначив, що внаслідок кризи постраждали економіки практично всіх країн, але бізнеси вже почали адаптовуватися. І тут уже від політики уряду та мінекономіки, зокрема, залежить, краще чи гірше вони будуть пристосовуватися.

За словами урядовця, вирішували два основних завдання: по-перше, яким чином не допустити звільнення людей, по-друге, – забезпечити доступ до фінансового ресурсу, особливо для мікро- і малого бізнесу.

“Уряд запровадив прості й ефективні програми допомоги з тимчасового безробіття. Загалом десь до 500 тисяч людей через роботодавців скористались таким механізмом і не були звільнені. Бізнес отримав час, щоб адаптуватися і перейти за потреби на дистанційну роботу”, - зауважив очільник міністерства.

Він нагадав, що для розширення доступуп до фінансових ресурсів було активізовано та удосконалено програму кредитування «5-7-9%».

“Також ми забезпечили спеціальну фінансову підтримку бізнесу під час посилення карантину - масові виплати по 8 тис. гривень дали стимуляційний поштовх споживчому попиту”, - додав Петрашко.

Читайте також: Уряд захищатиме компанії з часткою локалізації виробництва не менше 35% – Петрашко

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня стало відомо, що, за уточненими даними Держстату, падіння ВВП за минулий рік становило 4%, хоча, за оцінкою Мінекономіки, скорочення ВВП передбачалося на рівні 4,2%. Номінальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України за 2020 рік становив 4,19 трлн грн.

Кабінет Міністрів вважає прогноз зростання економіки на 4,6% у 2021 році цілком реальним завдяки дії програм підтримки від уряду та адаптації бізнесу до нових умов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-