Локдаун у березні матиме незначний вплив на економіку – голова Нацбанку

Локдаун у березні матиме незначний вплив на економіку – голова Нацбанку

Укрінформ
За оцінками Національного банку, локдаун у березні матиме доволі незначний вплив на ВВП.

Як передає Укрінформ, про це сказав голова Національного банку Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"За нашими оцінками, локдаун у березні матиме доволі незначний вплив на ВВП, менший, ніж у січні. Остаточна оцінка залежатиме від фактичних параметрів карантину. Звичайно, певну підтримку надаватиме статистичний ефект бази порівняння – минулого року з другої половини березня діяв дуже жорсткий карантин по всій території країни", - сказав Шевченко.

Він зазначив, що стосовно нових локдаунів (так званого карантину червоних зон), то Нацбанк розглядатиме їх у наступному своєму макропрогнозі, який робитиме у квітні.

"Зараз беремо кілька сценаріїв локдауну для розрахунків нашої моделі: залежно від того, які сценарії обере уряд, такими й користуватимемося. Звісно, у квітневому прогнозі ми врахуємо посилення обмежень через потрапляння області/міста до червоної зони карантину. Це ризик, який реалізувався", - сказав Шевченко.

Проте, зазначив він, оцінюючи фактор карантину, треба зважати на два аспекти. По-перше, карантинні заходи впливають на економіку неоднорідно: майже не впливають на такі галузі економіки, як промисловість, сільське господарство, й суттєво впливають на сектор послуг, транспорт. По-друге, економіка вже значною мірою адаптувалася до карантинних заходів, навіть у секторі послуг. Відповідно їх вплив, впевнений Шевченко, не такий руйнівний, як у другому кварталі 2020 року.

Читайте також: Світовий банк знову підвищив прогноз зростання ВВП України

"Ми очікуємо, що світові ціни на товари, які переважають в українському експорті, залишатимуться високими, в той час як ціни на енергоносії, за нашими оцінками, залишатимуться відносно стабільними. Додатковий чинник – існує ймовірність ліпшого врожаю, оскільки метеорологічні умови були сприятливими взимку, а також була збільшена площа посівів під озимими культурами", - додав Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний валютний фонд очікує, що рівень реального ВВП України цього року досягне 4,0%, що є вищим на 1,0% в порівнянні з попереднім прогнозом МВФ, оприлюдненим минулого жовтня. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-