Законопроєкти про податкову амністію пройшли перше читання в Раді

Законопроєкти про податкову амністію пройшли перше читання в Раді

Укрінформ
Верховна Рада у першому читанні підтримала президентські законопроєкти про податкову амністію.

Як передає кореспондент Укрінформу, за схвалення за основу відповідного законопроєкту №5153 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету проголосували 245 депутатів.

Документом передбачається у період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Читайте також: Україні потрібен чіткий план скорочення дефіциту бюджету – глава представництва МВФ

Для цього фізичні особи матимуть право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію із зазначенням активів, що належать суб'єкту декларування на праві приватної власності, якщо такі активи були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені податки і збори відповідно до вимог законодавства. Таку можливість отримують всі громадяни України, крім осіб, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).

В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації можуть бути відображені такі активи фізичної особи, зокрема, як валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, у тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, що знаходяться (зареєстровані) як в Україні, так і за кордоном. Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначатиметься за такими ставками: 5% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні та прав грошової вимоги до резидентів України за визначених умов, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні. 9 % щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у фінансових установах за кордоном і прав грошової вимоги до нерезидентів України за визначених умов, а також інших активів (зокрема, рухомого і нерухомого майна, майнових і корпоративних прав, фінансових інструментів), що знаходяться (зареєстровані) за кордоном, та 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Читайте також: Депутати пропонують повертати українцям 1% від суми безготівкових розрахунків

Також депутати у першому читанні підтримали законопроєкт №5155 "Про валюту і валютні операції" у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. За таке рішення проголосували 249 депутатів.

Проєкт закону розроблено з метою унормування питань у сфері валютного регулювання, необхідних для забезпечення проведення в Україні одноразового добровільного декларування фізичними особами своїх активів.

Документом передбачається не поширювати на фізичних осіб, які подали одноразову добровільну декларацію норму Закону України "Про валюту і валютні операції", за якою до осіб, які до дня введення в дію цього Закону порушили вимоги Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", Указу Президента України від 27 червня 1999 року № 734/99 "Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства" та нормативно-правових актів Національного банку України з питань валютного регулювання та контролю, застосовується відповідальність, передбачена законодавством України, що діяло на день вчинення таких порушень.

Читайте також: Кошти від податку на викиди мають йти на модернізацію підприємств – екологи

Також депутати у першому читанні підтримали законопроєкт №5156 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення - 252 "за". Змінами до Кримінального кодексу України пропонується встановити, що подання одноразової добровільної декларації та сплата узгодженої суми збору є підставою для звільнення декларанта від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та зборів.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський на пресконференції 20 травня 2020 року заявив, що законопроєкт про амністію капіталів готовий, зазначивши, що необхідно "перегорнути цю сторінку історії, щоб усі громадяни хотіли бути платниками податків".

Податкова амністія — це одноразова акція держави, коли певним категоріям осіб надається дозвіл звільнити від податків певні доходи, яких вони раніше не задекларували і не сплатили податку, протягом обмеженого проміжку часу. При цьому декларанти сплачують державі фіксований податок від «амністованої» суми доходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-