Гусєв розповів про проблеми реформування Укроборонпрому

Гусєв розповів про проблеми реформування Укроборонпрому

Укрінформ
Україні важливо прискорювати реформування оборонно-промислового комплексу (ОПК), яке багато в чому залежить від ухвалення Верховною Радою законопроєкту №3822 у другому читанні.

Про це Укрінформу розповів генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв.

"Концерн має еволюціонувати, обравши нові сенси існування, модель організації, філософію взаємодії з клієнтом та принципи партнерства з приватними компаніями. Необхідно отримати доступ до капіталу, підтримувати розвиток людських талантів і докорінно змінити ставлення до інновацій", - заявив Гусєв.

На його думку, в Україні накопичилися фундаментальні проблеми, які глобально гальмують подальший розвиток оборонно-промислового комплексу загалом і Укроборонпрому зокрема.

Одна з них - держава й досі не має оновленої стратегії розвитку ОПК, що дала би розуміння перспективи, сприяла ефективному довгостроковому плануванню виробництва, інвестицій та розстановці пріоритетів, вважає Гусєв.

Крім того, на сьогодні підприємства концерну перевантажені надлишковими територіями та майном, що негативно позначається на собівартості продукції.

Читайте також: Укроборонпром спростовує дані SIPRI щодо продажу озброєння Росії

"Наші промислові площі становлять понад 11 млн м2, але стільки нам не потрібно. Водночас витрати на утримання ніхто не скасовував і це, безумовно, негативно позначається на собівартості продукції та загальному економічному стані підприємств", - зазначив очільник концерну.

Ще однією болючою точкою є брак інвестицій у науково-дослідну роботу і відсутність достатніх коштів для модернізації виробництва, оновлення обладнання, "яке пам’ятає ще радянські часи та зношене приблизно на 80%".

Розвиток підприємств стримує також високий середній вік (54 роки) працівників і відплив талантів; це негативно позначається на конкурентоспроможності продукції.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 29 січня ухвалила у першому читанні законопроєкт №3822 «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності», необхідний для реорганізації держконцерну "Укроборонпром".

Документом, зокрема, передбачається перетворення Укроборонпрому на акціонерне товариство, утворення бізнес-об’єднань (ГБО) у формі акціонерних товариств, а також господарських товариств на базі підприємств концерну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-