Антимонопольний комітет розслідує зменшення запасів вугілля на ТЕС

Антимонопольний комітет розслідує зменшення запасів вугілля на ТЕС

Укрінформ
Антимонопольний комітет отримує звернення від побутових споживачів електроенергії та громадських організацій щодо дій групи компаній ДТЕК, які могли призвести до зменшення запасів вугілля на ТЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті АМКУ.

Зазначається, що в останні тижні до Антимонопольного комітету України надходять звернення від побутових споживачів електроенергії та громадських організацій щодо дій групи компаній ДТЕК, які полягають в обмеженні постачання вугілля компаніям-контрагентам, не поповненні запасів вугілля на власних складах, виході генеруючих потужностей в позапланові аварійні зупинки, що призвело до створення дефіциту на ринку електроенергії. Але, щоб ці звернення були розглянуті Антимонопольним комітетом, наголошують у відомстві, вони мають відповідати встановленим критеріям.

Зокрема, в АМКУ пояснюють, що необхідною складовою заяви про порушення законодавства про захист економічної конкуренції є пояснення суті порушення прав суб’єктів господарювання, громадян, об’єднань, установ, організацій. Заявники повинні зазначити, як дії чи бездіяльність відповідача можуть безпосередньо і негативно вплинути на їхні права.

Читайте також: У ДТЕК пояснили плани щодо закриття шахт

"Заяви, які вже надійшли до АМКУ, не містять інформації та пояснень щодо можливості негативного впливу на права та інтереси заявників, спричинених зменшенням гарантованих запасів вугілля на складах ТЕС та виходом енергогенеруючого обладнання в аварійні ремонти. Відтак, такі заяви органами Комітету не можуть бути розглянуті", - підсумовують в АМКУ.

До того ж в Антимонопольному комітеті повідомили, що за власною ініціативою проводять розслідування сукупності фактів, викладених у заявах щодо дій ДТЕК.

"Підкреслюємо, що з метою здійснення заходів контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на окремих сегментах ринку електричної енергії та з метою встановлення дійсних обставин, які спричинили зменшення гарантованих запасів вугілля на складах ТЕС, Комітет за власною ініціативою проводить розслідування сукупності фактів, викладених у заявах/зверненнях, які надійшли до Комітету з аналогічних питань. І у разі виявлення ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції Комітетом будуть вжиті відповідні заходи", - запевняють у відомстві.

Читайте також: Запаси вугілля на складах ТЕС почали зростати - Укренерго

Як повідомляв Укрінформ, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала теплові електростанції (ТЕС) компанії ДТЕК на 1,7 млн ​​грн за незабезпечення належного рівня запасів вугілля.

Раніше НКРЕКП оштрафувала ПАТ «Центренерго» на 170 тис. грн через низькі запаси вугілля. При цьому, у січні 2021 року «Центренерго» заявляло, що ДТЕК відмовляється постачати компанії вугілля, попри законтрактовані обсяги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-