Верховний Суд підтвердив законність виведення з ринку «Грін Банку»

Верховний Суд підтвердив законність виведення з ринку «Грін Банку»

Укрінформ
Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги акціонерів ПАТ «Грін Банк» про визнання протиправною та скасування постанови Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію зазначеного банку. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 26 лютого 2021 року остаточно відмовив у задоволенні касаційної скарги акціонерів ПАТ «Грін Банк» про визнання протиправною та скасування постанови Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію зазначеного банку. Також суд відмовив у вимозі зобов’язати Національний банк повернути банківську ліцензію ПАТ «Грін Банк», - йдеться в повідомленні.

Позивачами у цій справі були міноритарні акціонери банку – ТОВ «Марго Груп» та ТОВ «Максімус і КО», які володіють по 9,9152 % акцій банку. Підставами для відмови у задоволенні касаційної скарги акціонерів суд зазначив недоведеність позивачами їх права звернення до суду із таким позовом в інтересах банку, адже вони не були контролюючими акціонерами та не входили до керівних структур банку.

Згідно з висновками Великої Палати Верховного Суду, й ураховуючи практику Європейського суду з прав людини, ці умови є обов’язковими для звернення до суду із таким позовом в інтересах банку. Тому суд касаційної інстанції змінив постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 17 травня 2016 року в цій справі в частині мотивів відмови у задоволенні позовних вимог ТОВ «Марго Груп» та ТОВ «Максімус і КО».

Постанова Верховного Суду є остаточною у вказаній судовій справі та оскарженню не підлягає.

Читайте також: Ліквідація банку через суд: у ФГВФО пояснили, що унеможливить припинення процедури

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк у січні 2015 року прийняв рішення про ліквідацію та відкликання банківської ліцензії у ПАТ «Грін Банк».

ПАТ «Грін Банк» було віднесено до категорії неплатоспроможних з метою захисту вкладників та інших кредиторів цього банку у вересні 2014 року. Основною підставою для такого рішення був факт здійснення банком ризикової діяльності, що загрожувало інтересам вкладників та кредиторів банку, та неодноразове порушення законодавства з питань фінансового моніторингу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-