В Україні оновили порядок надання коштів на здешевлення кредитів аграріям

В Україні оновили порядок надання коштів на здешевлення кредитів аграріям

Укрінформ
Оновлений порядок надання коштів держпідтримки на здешевлення кредитів аграріям передбачає, зокрема, надання часткової компенсації відсотків за кредитами сільгосптоваровиробникам, які зазнали втрат через погодні умови.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

"10 березня на засіданні Уряду схвалено постанову, яка оновлює Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів", - ідеться у повдіомленні.

Постанова передбачає прозорий порядок відбору претендентів на підтримку та уточнені напрями використання кредитних коштів.

Так, надається можливість отримувати компенсацію за коротко- та середньостроковими кредитами на поповнення обігових коштів. Тобто сільськогосподарські товаровиробники, які постраждали від погодних умов та яким банки реструктурували кредити, матимуть змогу отримати часткову компенсацію відсотків за кредитами.

Крім того, компенсація надається за середньо- та довгостроковими кредитами на придбання основних засобів сільгоспвиробництва виробництва, покриття витрат, пов’язаних з будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів сільгосппризначення, а також із переробкою сільгосппродукції.

«У 2021 році для здешевлення кредитів планується спрямувати 1,2 млрд гривень. Це одна з найуспішніших програм підтримки аграріїв, яка надає доступ до дешевого кредитування та сприяє залученню коштів в агросектор. Цього року скористуватися програмою та отримати компенсацію зможуть понад 4,4 тис. сільгоспвиробників», - прокоментував міністр економіки Ігор Петрашко.

У міністерстві нагадали, що максимальний обсяг компенсації позичальникам, які займаються тваринництвом, становитиме 15 млн грн, іншим позичальникам – 5 млн грн.

Читайте також: В Україні розширили перелік техніки для аграріїв, вартість якої компенсується з бюджету

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики 3 березня розглянув та підтримав напрями державної підтримки сільгоспвиробників у 2021 році, запропоновані Мінекономіки разом із профільними асоціаціями. Було запропоновано п’ять основних напрямів підтримки із загальним бюджетом у 4 млрд грн: часткова компенсація вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва; фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів; фінансова підтримка розвитку, садівництва, виноградарства та хмелярства; фінансова підтримка розвитку фермерських господарств; державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільгосппродукції.

Крім основних програм підтримки, передбачається низка нових програм із бюджетом в 500 млн грн: державна підтримка страхування сільськогосподарської продукції; компенсація втрат посівів на Одещині; державна підтримка зрошення; підтримка органічного виробництва; державна підтримка розвитку картоплярства; нішеві культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-