Експерт прогнозує, що ВВП України цьогоріч зросте на 4,3%

Експерт прогнозує, що ВВП України цьогоріч зросте на 4,3%

Укрінформ
Валовий внутрішній продукт (ВВП) у 2021 році зросте на 4,3%, а при сприятливих умовах може сягнути до 6%.

Як передає Укрінформ, про це сказав старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Віталій Кравчук під час презентації макроекономічного прогнозу «Відновлення всупереч невизначеності: прогноз на 2021 рік».

«Із огляду на відновлення світової економіки реальний ВВП в Україні у 2021 році зростатиме, і враховуючи ефект низької статистичної бази, його приріст буде суттєвим. Однак, показники залежатимуть від готовності влади впроваджувати реформи відповідно до міжнародних зобов’язань. По базовому сценарієм ми очікуємо ріст 4,3%, але якщо реалізуються позитивні фактори, то приріст ВВП може перевищити позначку в 5-6%», - зазначив експерт.

Зокрема, серед позитивних факторів, що зможуть посприяти українській економіці, фахівець називає поліпшення споживчих настроїв у країні на тлі сповільнення пандемії та успіхи українських експортерів, що скористалися можливостями, які виникли завдяки відновленню світової економіки. Серед ризиків - запровадження чергових жорсткіших та триваліших локдаунів, політична криза, продовження пандемії через затримку вакцинації та, що найголовніше, відсутність активної співпраці з МВФ.

«Якщо затримка у співпраці з фондом станеться у першому півріччі 2021 року, це буде означати, що до другого півріччя ми прийдемо у більш скрутному стані. Це може значно збільшити розмір зовнішніх запозичень або і взагалі зробити їх непосильними для України. Що, своєю чергою, може змусити уряд затягувати паски», - додав Кравчук.

Читайте також: Обсяг ВВП України цьогоріч зрівняється з показником 2019 року – експерт

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозом Національного банку, ВВП України у 2021 році зросте на 4,2%. Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання цього показника на 4,6%. Світовий банк очікує зростання ВВП України в цьому році на 3%. Інвестиційна компанія України Dragon Capital прогнозує зростання ВВП України у 2021 році на 5,3%. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує зростання реального ВВП України в 2021 році на 4,1%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-