РНБО доручила з’ясувати, як частина державного нафтопроводу опинилася в приватних руках

РНБО доручила з’ясувати, як частина державного нафтопроводу опинилася в приватних руках

Укрінформ
Рада національної безпеки та оборони поставила завдання правоохоронним органам з’ясувати, яким чином частина державних нафтопродуктопроводів опинилася руках двох власників з іноземною реєстрацією, афілійованих з двома громадянами України.

Як передає Укрінформ з посиланням на сайт Президента України, таке рішення прийняте на засіданні РНБО під головуванням глави держави Володимира Зеленського.

Як зазначається, рішенням РНБО, яке було введене в дію Указом Президента України від 28 травня 2015 року № 298, Кабінету Міністрів було доручено вжити необхідних заходів для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводів загальною довжиною 1433 км, що проходять через територію України.

Зокрема Кабмін мав невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів, і вжити заходів для забезпечення захисту економічних інтересів держави. Однак за понад 5 років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України, наголошують в РНБО.

Читайте також: Експерту, який допоміг «приватизувати» нафтопровід, оголосили підозруСБУ

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про трубопровідний транспорт», «магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське та оборонне значення і є державною власністю України».

Розглянувши це питання, РНБО ухвалила рішення про вжиття невідкладних заходів для повернення державного майна народу України.

Також правоохоронним органам поставлено завдання провести з’ясування обставин, за яких державна власність опинилася у приватних руках.

Пізніше на брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов уточнив, що мова йде про нафтопродуктопровід “Прикарпатзахідтранс”, який, за його словами, “у дуже дивний спосіб опинився у приватних руках іноземної держави”.

Як повідомлялося, РНБО на засіданні 19 лютого ухвалила рішення про застосування санкцій до 19 юридичних осіб та восьми фізичних осіб, серед яких народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко.

Також, за даними секретаря РНБО, санкції накладаються на все майно Медведчука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-