Україна увійшла до п'ятірки держав-виробників лопатей до важких гелікоптерів

Україна увійшла до п'ятірки держав-виробників лопатей до важких гелікоптерів

Фото
Укрінформ
АТ "Мотор Січ" розпочало льотні випробування композитних лопатей для вертольотів Мі-8 та металевих - для Мі-24 українського виробництва, і таким чином Україна увійшла до п'ятірки держав світу, що виробляють такі частини для важких гелікоптерів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє віцепрем'єр-міністр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський у Фейсбуці.

Він зазначив, що початок виробництва лопатей для важких вертольотів надає нові можливості для української армійської авіації та відкриває перспективи для розвитку експортних ринків.

Україна увійшла до п'ятірки виробників лопатей до важких гелікоптерів

За словами Уруського, для організації виробництва запорізькі авіабудівники придбали унікальне високотехнологічне обладнання, аналогів якому немає на території держави, а також був підготовлений персонал для роботи з ним. Випробування проводяться на Льотно-випробувальному комплексі АТ "Мотор Січ".

Читайте також: Перший український гірокоптер проходить випробування

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, на презентації президент Мотор Січі В'ячеслав Богуслаєв зазначив, що це перші польоти вертольотів з металевими і композитними лопатями. Авіабудівники хотіли показати реальний український вертоліт і тепер уже з вітчизняними лопатями. Раніше лопаті для важких вертольотів випускали тільки США, Росія і Китай.

"Ми будуємо технологію на лінію цих лопатей - це 60 комплектів на рік. Наступного року зробимо 20 комплектів для нашої армії. Лопатями ми почали займатися ще 10 років тому. Ми використовуємо найкращі досягнення в світі по клеях, композитах, щоб нічого там не ламалося. У нас всі найсучасніші і найнадійніші деталі. Лопаті прораховували наші інженери і вчені за міцністю і динамікою. Ми гарантуємо, що у них буде ресурс більше, ніж у подібних лопатей, що випускаються в інших країнах", - зазначив Богуслаєв.

Сьогодні в льотно-випробувальному центрі проходили заводські випробування двох комплектів лопатей на вертольотах МІ-24 і МСБ-8. Пілоти продемонстрували, що вертольоти на цьому комплекті лопатей маневрені і цілком стійкі.

"Коли зробили перший комплект лопатей і я підняв його в повітря, то отримав професійне задоволення. Я не відчув якихось разючих відмінностей конструктивно, але пілотується м'яко і приємно на глибоких віражах і бойовому маневруванні... Можливості вертольотів дуже широкі, але просто іноді нас може обмежувати інструкція", - розповів льотчик-випробувач Володимир Колесник.

На заході також був присутній головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

Володимир Зеленський відзначив символізм щодо виробництва Україною лопатей до гвинтокрилів, які колись купували в РФ.

Про це розповів Президент під час робочої поїздки до Запорізької області, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

«Це дуже символічно для незалежності нашої країни, й це дуже патріотично, що ми виробляємо наші сучасні українські лопаті, які раніше купували лише в Росії. Сьогодні були випробування гвинтокрилів, вони вперше полетіли на українських лопатях», – сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді Мотор Січ почала проводити випробування дослідного зразка гірокоптера. Це перший в Україні автожир такого класу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-