МВФ не має формальних передумов, щоб не виділяти Україні транш - Мінфін

МВФ не має формальних передумов, щоб не виділяти Україні транш - Мінфін

Укрінформ
Україна виконала всі структурні маяки МВФ, і формальних передумов для того, щоб не давати нам транш або не присилати місію, у МВФ немає.

Як повідомляє Укрінформ, про це в інтерв'ю "Журналу Кореспондент" розповів заступник міністра фінансів Юрій Драганчук.

"Усі структурні маяки, які у нас були, вже виконано. І формальних передумов для того, щоб не давати нам транш або не присилати місію, у МВФ немає. Але вони дивляться на загальну ситуацію в країні, яка зараз не зовсім позитивна. Рішення Конституційного Суду не представляє в кращому світлі нашу країну і, дійсно, може посилати якийсь негативний сигнал МВФ. Я сподіваюся, що спільними зусиллями конституційну кризу все-таки врегулюють", - сказав Драганчук.

За його словами, що стосується антикорупційної реформи, то є кілька пунктів, які викликають побоювання у МВФ. Це призначення Вищої ради юстиції, робота Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, робота і незалежність Національного антикорупційного бюро.

"Конкурс щодо САП пройшов, і в МВФ тепер дивляться, як це буде працювати. Персоналії - не головне. Щодо реформи Вищої ради юстиції (ВРЮ) і роботи НАБУ майже кожен день йде тісне спілкування представників МВФ з Мін'юстом та Офісом Президента. Демонструється концепція і проєкти документів, які будуть прийняті. Була якась пауза у вересні, але зараз йде нормальний процес. Тому я думаю, що питання Фонду з антикорупційного напряму буде знято. Все, що ми мали виконати, формально ми виконали. Все, що неформально турбує МВФ, знаходиться в процесі вирішення. Тому ми очікуємо від них позитивного сигналу - початку роботи місії Фонду. Це відкриє нам фінансування Євросоюзу та Світового банку ", - зазначив Драганчук.

Читайте також: Глава МВФ після розмови з Зеленським прокоментувала перегляд програми stand-by

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний валютний фонд 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму підтримки України на 5 млрд дол. 12 червня Україна отримала перший транш МВФ у розмірі 2,1 млрд дол. А залишок був розділений ще на 4 транші.

27 жовтня КС скасував статтю 366-1 ККУ про покарання за недостовірне декларування та деякі положення Закону "Про запобігання корупції". Зокрема, КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент Володимир Зеленський в зв'язку з рішенням КС скликав 29 жовтня засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні. На засіданні було прийнято рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

Крім того, Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС.

Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КС від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Увечері 2 листопада група народних депутатів кількох фракцій на чолі з Головою ВР Дмитром Разумковим зареєструвала законопроєкт №4304 "Про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України". Документ передбачає внесення змін до Закону "Про запобігання корупції", якими пропонується поновити права НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-