Спекулянти можуть скористатися коливаннями на ринку через відставку Смолія — радник Президента

Спекулянти можуть скористатися коливаннями на ринку через відставку Смолія — радник Президента

Укрінформ
Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко вважає можливими ризики, пов'язані з коливаннями на фінансовому ринку через відставку глави Нацбанку Якова Смолія.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Дім" в програмі "5 питань на злобу дня"

"Зрозуміло, що є гравці, які намагаються вичавити з цієї ситуації максимум. Коли я почав говорити цю фразу, я думав насамперед про економічних гравців, адже спекулянти, як правило, грають в один, два, три дні, для того, щоб, наскільки це можливо, вичавити з ситуації максимум. У них є можливості для гри сьогодні й завтра, в п'ятницю ринок закриється. Може відбутися гра в понеділок, але вже з середини наступного тижня можливості для такого швидкого спекулятивного заробітку очевидно зникають".

Як повідомлялося, 2 липня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановилися на рівні 27,22 - 27,25. У середині дня за долар США давали 27,22 - 27,25 гривні. На відкритті міжбанку котирування гривні до долара становили 26,86 - 26,88.

НБУ на самому початку торгів продав понад 100 млн доларів для погашення паніки на ринку.

Голова Національного банку України Яків Смолій 1 липня подав Президенту заяву про звільнення через «систематичний політичний тиск».

Читайте також: Гетманцев каже, що призначення нового голови НБУ Рада завтра не розглядатиме

Своєю чергою в Офісі Президента запевнили, що Правління НБУ продовжуватиме свою діяльність на засадах незалежності та професіоналізму, додавши, що «нашим безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України».

У четвер, 2 липня, Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Смолія з посади голови НБУ. Відповідний проєкт постанови підтримав Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Позачергове засідання Верховної Ради, на якому розглядатимуться кадрові питання, відбудеться в п'ятницю, 3 липня, заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. За його словами, ймовірність того, що заяву Смолія про відставку буде прийнято, "дуже висока".

Читайте також: Відставка Смолія: у Раді НБУ назвали мінімальним ризик зриву програми МВФ

Також Арахамія додав, що на позачерговому засіданні в п'ятницю, крім проєкту постанови про відставку голови Нацбанку Якова Смолія, може бути розглянуто питання відставки голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-