Газпром зробив перший крок до нового транзитного контракту — Нафтогаз

Газпром зробив перший крок до нового транзитного контракту — Нафтогаз

Укрінформ
Росія на газових переговорах з Україною почала процес погодження проєкту договору про приєднання газових мереж відповідно до європейських правил.

Про це йдеться у повідомленні НАК "Нафтогаз України" у Facebook з приводу газових переговорів у Відні між Україною та Росією 28 листопада.

"З хорошого: ми нарешті отримали від росіян їхні коментарі по договору про приєднання мереж (interconnection agreement), який має бути укладений у відповідності до європейських правил. Проєкт такого договору керівник ОГТСУ (оператора газотранспортної системи України — ред.) передав Газпрому ще на тристоронній зустрічі у вересні, але досі жодної відповіді ми не мали", - йдеться в повідомленні.

Як підкреслили в Нафтогазі, такий договір є першим кроком до продовження транзиту, хоча до кінцевого рішення ще далеко.

Читайте також: Єврокомісія схвалює газові переговори між Україною та РФ

Тристоронню зустріч, заплановану на сьогодні, 29 листопада, перенесли саме для того, щоб фахівці обох операторів проаналізували коментарі і дійшли згоди щодо тексту угоди, повідомили в українській компанії.

В Нафтогазі наполягають на укладанні таких договорів інтерконекту з усіма операторами ГТС сусідніх країн Євросоюзу, з Молдовою та Росією. "Вони є невід’ємною частиною європейських правил газового ринку, які впровадила Україна", - йдеться в повідомленні.

Водночас у Нафтогазі попередили, що, як показує досвід, "з наближенням до важливих дат тактика російської сторони змінюється кілька разів, і буде змінюватися ще. На тому боці – дуже досвідчені переговорники, які бачили з десяток наших урядів і мають широкий арсенал переговорних інструментів".

Читайте також: У Відні Оржель обговорив з російським колегою питання транзиту газу - Міненерго

Крім того, коментуючи ці українсько-російські переговори у Відні, в Нафтогазі зазначили, що "двосторонні зустрічі не є чимось унікальним у форматі тристоронніх газових переговорів з росіянами".

"Проведення вчорашніх консультацій було узгоджене з Європейською комісією. Будь-які рішення з цього питання і далі будуть обговорюватися і прийматися нами в тристоронньому форматі Україна-Росія-ЄС", - наголосили в компанії.

Як повідомлялося, контракт Нафтогазу із Газпромом закінчується 31 грудня нинішнього року. Україна наполягає на укладенні довгострокового контракту щодо подовження транзиту газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-