Україна дистанційно підпише протокол з РФ про риболовлю в Азовському морі

Україна дистанційно підпише протокол з РФ про риболовлю в Азовському морі

Укрінформ
Засідання Українсько-Російської Комісії з питань рибальства щодо розподілу квот на 2020 рік на вилов риби в Азовському морі відбудеться онлайн 13 листопада цього року, у ході якого буде підписано протокол дипломатичними каналами.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

“Уперше за роки незалежності засідання Українсько-Російської Комісії з питань рибальства щодо розподілу квот на вилов риби в Азовському морі відбуватиметься онлайн 13 листопада цього року. Протокол на 2020 рік буде підписаний дипломатичними каналами”, - йдеться у повідомленні.

В міністерстві наголошують, що підписання протоколу надасть Україні можливість законно здійснювати промисловий вилов риби в Азовському морі.

“Просимо громадськість підтримати такі вимушені переговори в інтересах України та наших рибалок, які працюють в акваторії Азовського моря”, - закликають у відомстві.

Зазначається, що Україна не може відмовитись від участі в засіданні комісії адже наразі відсутні альтернативні механізми у діючому правовому полі щодо регулювання діяльності сторін у сфері рибальства в Азовському морі.

У 2019 році Україна через дипломатів отримала офіційне запрошення від Росії з пропозицією провести переговори і підписати протокол щодо використання природних ресурсів у 2020 році в Азовському морі. Спершу, ніж висловити свою позицію, Україна провела ряд консультацій. За результатами всіх обговорень домовилися про проведення чергової сесії комісії дистанційно, а не як раніше – почергово на території кожної з країн.

Непідписання відповідного протоколу за результатами засідання комісії сприятиме зростанню незаконного вилову водних біоресурсів в Азовському морі та знизить показники вітчизняної риболовної галузі. Також без підписаного протоколу Україна втратить правові підстави для встановлення лімітів на вилов біоресурсів у басейні Азовського моря, а РФ зможе звинуватити Україну в невиконанні норм міжнародного законодавства.

Читайте також: У Вінниці для відновлення екосистеми Південного Бугу в річку випустили 7,5 тон зарибку

Наразі статус Азовського моря визначається кількома міжнародними договорами - це Конвенцією Організації Об’єднаних Націй з морського права 1982 року та Договором між Україною та Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, підписаний 24.12.2003. У цьому Договорі йдеться, що діяльність у сфері рибного господарства регулюється відповідно до Угоди 93-го року засідання Українсько-Російської Комісії (УРК).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-