Нацбанк сподівається досягти угоди з МВФ до кінця року

Нацбанк сподівається досягти угоди з МВФ до кінця року

Укрінформ
У НБУ сподіваються досягти угоди з МВФ на робочому рівні щодо нової трирічної програми розширеного фінансування (EFF) для України до кінця нинішнього року.

Про це розповіла перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

"Я би не робила якихось прогнозів по часу, щоб не формувати певних "надочікувань", які завжди потім дуже складно пояснювати. Насамперед, ми говоримо про трирічний термін програми", - зауважила представник НБУ.

За її словами, нині ведуться переговори про велику програму, яка є більш тривалою за обсягами й часом, ніж попередня. Тому зараз важливо обговорити всі умови Фонду, чітко зрозуміти, що стоїть за тими чи іншими зобов'язаннями для України, щоб не виникало непорозумінь під час реалізації.

"Ми дуже сподіваємося на те, що в цьому році завершимо (переговори – ред.) і в цьому ж році досягнемо staff-level agreement (домовленості на робочому рівні – ред.), підпишемо меморандум, і команда МВФ, яка працює з нами, зможе подати Виконавчій раді МВФ все необхідне для затвердження програми", - зауважила Рожкова.

Вона зазначила, що загальна сума фінансування за програмою на нинішньому етапі не обговорюється.

"Насамперед, потрібно порахувати потреби. Ми знаємо, що на наступні два роки заплановані великі виплати, а також витрати, пов'язані з обслуговуванням державних боргів. Але в цьому році ми бачимо рекордний притік іноземних інвесторів на наш внутрішній ринок, що принесло нам валютні надходження", - пояснила вона.

Представник НБУ підкреслила, що ці параметри, необхідні для визначення суми за програмою МВФ, постійно змінюються, так само як валютна складова державного боргу й показники фіскальної політики уряду.

Читайте також: МВФ і Україна мають спільні інтереси щодо земельної реформи – Милованов

"Ми дійдемо до них (до зазначених показників – ред.) у процесі переговорів, бо наразі вони не є для нас основними. Для нас головніше дати сигнал всім інвесторам, що країна рухається в правильному напрямі, що країна буде захищати свої права, захищати своїх інвесторів", - підкреслила перший заступник голови НБУ.

Вона також зауважила, що на відміну від коштів попередніх програм МВФ, які зазвичай поповнювали міжнародні резерви України, нове фінансування Фонду разом із зовнішніми інвестиціями дасть прямий поштовх для розвитку економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-