ЄС готовий постачати газ до кордону з Україною - 1,3 мільярда кубів на рік

ЄС готовий постачати газ до кордону з Україною - 1,3 мільярда кубів на рік

Укрінформ
Оператори ГТС центральної та південної Європи підтвердили готовність транспортувати до кордону з Україною 1,3 млрд кубометрів газу на рік через Трансбалканський газопровід.

Про це у Facebook повідомив директор компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон, коментуючи результати чергової зустрічі операторів ГТС центральної та південної Європи "CESEC gas plenary meeting".

"Трансбалканський газопровід має бути здатний транспортувати до кордону з Україною 4,1 млн кубічних метрів на день (1,3 млрд кубометрів на рік). Всі оператори підтвердили готовність. Для України й Молдови це дуже важливо, тому що дасть змогу гарантувати поставки на південь Одеської області в разі блокування поставок газу через територію Придністров'я. В майбутньому Україна зможе за цим маршрутом отримувати каспійський газ, коли такі поставки матимуть економічний сенс", - написав Макогон.

До цього він додав, що Європа зробила висновки із ситуації 2009 року, коли Газпром зупинив транзит.

Читайте також: Скраплений газ зі США можливо поставляти в Україну – експерт "Атлантичної ради"

За словами Макогона, реалізовано багато проєктів щодо збільшення інтерконекторів між країнами, що дасть змогу оперативно транспортувати газ між країнами. "З 1 січня 2021 року має запрацювати новий ЛНГ термінал у Хорватії потужністю 2,6 млрд м³; ТАР (частина проєкту "Південний газовий коридор". Очікується, що будівництво TAP буде завершено у 2020 році з тим, і в тому ж році перший азербайджанський газ піде в Європу) завершено на 89% і зараз тільки залишилися роботи у морі. Потужність 10 млрд м³ з можливістю розширення до 20. Фактично це продовження ТАНАР, який транспортує азербайджанський газ через Туреччину до кордону з Болгарією й Грецією; IGB повинен бути завершений у 2021, що дасть змогу постачати газ із ТАР у Болгарію; в Греції активно розвивається новий проєкт ЛНГ терміналу", - уточнив Макогон.

На його думку, "повільно, але впевнено, регіональний ринок стає більш відкритим і конкурентним. Монополію Газпрому значно знижено".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-