"Оператор ГТС України" подав до Нацкомісії заявку на проходження сертифікації

Укрінформ
ТОВ «Оператор ГТС України» подало до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заявку на проходження сертифікації як оператор газотранспортної системи.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"ТОВ «Оператор ГТС України» подало до НКРЕКП заявку на проходження сертифікації як оператор газотранспортної системи на виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 840 від 18 вересня 2019 року. Очікується, що компанію буде сертифіковано національним Регулятором з подальшим підтвердженням з боку Секретаріату Енергетичного співтовариства до 01 січня 2020 року", - ідеться в повідомленні.

Документи для отримання сертифікації підготовлено в співпраці з міжнародними консультантами та експертами. Заявка повністю відповідає вимогам українського законодавства та енергетичних директив ЄС та передбачає відділення Оператора за моделлю ISO (Independent System Operator).

У компанії нагадали, що проходження сертифікації – фінальний етап проєкту з відокремлення оператора ГТС України (анбандлінгу).

"Після проходження сертифікації ТОВ «Оператор ГТС України» отримає повноваження для здійснення транспортування природного газу територією України і зможе працювати як незалежний оператор ГТС. Успішна сертифікація Оператора ГТС також є одним з ключових факторів в процесі тристоронніх переговорів щодо транзиту газу територією України з 1 січня 2020 року", - пояснили в пресслужбі.

З огляду на вкрай стислі терміни, зафіксовані в урядовій постанові, Укртрансгаз звернувся до регулятора та Секретаріату Енергетичного співтовариства з проханням про проведення ними процесу сертифікації паралельно, для досягнення результату до 1 січня.

Читайте також: Укртрансгаз продіагностував об’єкти ГТС перед початком опалювального сезону

Як повідомлялося, з 1 липня 2019 року розпочався передостанній етап підготовки до відокремлення Оператора ГТС України. Функцію технічної експлуатації газотранспортної системи передано від АТ «Укртрансгаз» окремій юридичній особі – ТОВ «Оператор ГТС України». До кінця цього року це товариство має забезпечити всі засади для подальшої незалежної роботи Оператора, зокрема, отримати ліцензії на здійснення діяльності та пройти сертифікацію.

Фінальним етапом анбандлінгу стане виведення ТОВ «Оператор ГТС України» зі складу Групи Нафтогаз та його передача у власність та управління державній компанії ПАТ «Магістральні газопроводи України», що підпорядкована Міністерству фінансів України. Таке рішення зафіксоване в постанові Кабінету міністрів №840 від 18 вересня 2019 року.

НКРЕКП та ряд уповноважених державних органів мають ухвалити зміни до нормативно-правових актів, які забезпечать проведення анбандлінгу відповідно до затвердженої урядом моделі та повну імплементацію вимог Третього енергопакета ЕС у регуляторну базу України.

Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії. Здійснюється на виконання ст. 9 Директиви 2009/73/ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-