Коболєв розповів про тарифи на транзит російського газу

Коболєв розповів про тарифи на транзит російського газу

Укрінформ
Рівень тарифів для транзиту російського газу в Євросоюз через ГТС України залежатиме від заброньованих обсягів транзиту.

Про це повідомив журналістам голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв на наступний день після тристоронніх переговорів з представниками російського "Газпрому" і Єврокомісією в Брюсселі, передає Deutsche Welle.

Коболєв уточнив, що обидва сценарії розраховані на 15 років бронювання потужностей. Якщо "Газпром" буде бронювати 60 млрд кубометрів на рік, то, за оцінками "Нафтогазу" упродовж 2020-2024 років тариф складе близько 3,21 долара США за прокачування тисячі кубометрів газу на 100 км української ГТС. Якщо ж заброньований обсяг прокачування газу складе 90 млрд кубометрів, то тариф буде нижчим – 2,56 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

"Поки ми не отримали відповіді від російської сторони, яке їх бачення навантаження української системи, тривалості контракту", - додав керівник "Нафтогазу".

Читайте також: Київ і Москва повинні знайти збалансоване рішення щодо обсягів транзиту газу - Шефчович

При цьому він виключив можливість транзиту російського газу через ГТС України в ЄС без укладення контракту з "Газпромом".

"Короткострокове бронювання дозволено європейським законодавством, тому ми його точно дозволимо всім учасникам... Але я не можу уявити, як можна дотримуватися законодавства, пересилаючи газ з Росії без контракту. Це може розглядатись як контрабанда", - пояснив Коболєв.

Читайте також: Коболєв пояснив, коли енергетика України зможе працювати за європейськими законами

Голова правління НАК уточнив, що для бронювання спочатку необхідно підписати договір про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем.

"Без такої угоди в оператора ГТС немає юридичних підстав вважати, що той чи інший обсяг газу для транспортування", - зазначив Коболєв.

Нагадаємо: тарифи на транспортування газу по українській ГТС встановлює Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Оператором української ГТС до анбандлингу залишається "Нафтогаз".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-