Україна може дати Заходу

Україна може дати Заходу "газ на кордон" вже до кінця року

Укрінформ
Українська сторона готова вже до кінця поточного року створити умови, щоб західні партнери могли отримувати російський газ на східному кордоні України, і далі транспортувати з використанням ГТС України.

Про це у п’ятницю в Брюсселі під презентації можливостей газової транзитної системи України заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, зауваживши, що ці зусилля поки що блокуються російською стороною.

Саме так він відповів на запитання Укрінформу, чи можливо резервування потужностей ГТС України для транспортування російського газу не лише Газпромом, але й західними компаніями, особливо у випадку відсутності довгострокового контракту з Росією на транзит газу цього року та ймовірних екстремальних холодів в Європі.

«Європейські компанії вже залучені до експлуатації української ГТС, зокрема, підземних газосховищ на заході України. Поки що ми не бачили їх приходу до пунктів інтерконекції (поєднання) у пунктах перетину на східному кордоні України, звідки вони могли би потенційно отримувати газ прямо від Газпрому. На жаль, наскільки ми це знаємо, на всі запити від різних європейських компаній, які виходили на Газпром із пропозиціями та бажанням купити російський газ саме у цих пунктах, відповідь була негативною», - повідомив Коболєв.

Він висловив переконання, що такі дії Росії є навмисною спробою заблокувати розвиток можливостей української ГТС.

«Якщо відповідь Газпрому буде позитивною, ми, як Нафтогаз, готові вже до кінця цього року забезпечити, щоб такий транзит відбувся, і був спрямований далі в напрямку, який оберуть наші партнери. З 1 січня нова незалежна (газотранспортна) компанія також буде пропонувати для них таку можливість. Але, щоб це спрацювало, саме щодо цих пунктів перетину на східних кордонах України мають бути підписані угоди з Газпромом про інтерконекцію (поєднання)», - додав керівник Нафтогазу.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Коболєв заявив, що Нафтогаз вітає подальше залучення іноземних партнерів до експлуатації газотранспортної системи України, оскільки їх присутність є гарантією незворотності позитивних змін та розвитку на газовому ринку України. Але така співпраця з російськими компаніями на цей час не є прийнятною опцією, підкреслив він.

Коболєв заявив, що на сьогоднішніх тристоронніх переговорах у Брюсселі ішлося про перехід на європейські правила у транспортуванні російського газу територією України, і це дає підстави для стриманого оптимізму.

Російська Федерація готова підписати договір про транзит газу в разі виконання Україною норм європейського законодавства, повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель. Він додав, що процес анбандлінгу розблоковано і Україна готова створити незалежного оператора ГТС. "Ми проговорили з нашими європейськими партнерами дорожню карту, як ми будемо працювати кожен день і як буде відпрацьоване питання сертифікації оператора ГТС. Це дуже важливо, щоб 1 січня ми могли підписати два договори згідно з європейським законодавством: договір про інтерконнектор та договір постачання газу", - зазначив Оржель.

Читайте також: Оржель назвав умову, за якої Україна може розглянути газовий контракт із РФ

Раніше у заяві НАК "Нафтогаз України" наголошувалося, що російський Газпром на сьогоднішніх тристоронніх переговорах у Брюсселі щодо транзиту газу до Європи через територію України вперше допустив можливість роботи за європейськими правилами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-