Вилучення дрібних монет із обігу зробить розрахунки простішими - НБУ

Вилучення дрібних монет із обігу зробить розрахунки простішими - НБУ

Укрінформ
Вилучення дрібних монет із обігу має зробити розрахунки більш простими та заощадити час користувачів під час їх здійснення.

Про це на брифінгу щодо виведення дрібних монет сказав заступник голови НБУ Сергій Холод, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З 1 жовтня цього року ми більше не будемо використовувати монети номіналами 1,2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою... Ми це робимо для зручності користувачів, адже надто велика різноманітність банкнот та монет призводить до плутанини та зайвого часу під час здійснення розрахунків. Завдяки цьому рішенню загальна кількість монет на одну людину зменшиться на третину", - сказав Холод.

Заступник голови НБУ зауважив, що впродовж трьох років можна обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та Національному банку також. Також із 1 жовтня розпочнеться поступове вилучення з готівкового обігу монет номіналом 25 копійок. Але на відміну від 1,2 та 5 копійок, 25 копійок залишаться в готівковому обігу. Ті 25 копійок, які будуть повертатись до банків, поступово вилучатимуться з обігу.

Читайте також: НБУ випустить 5 мільйонів банкнот номіналом 1000 гривень

Він зазначив, що монети номіналами 1,2 та 5 копійок майже припинили відігравати істотну роль в розрахунках населення за товари та послуги, так як значно зросла роль безготівкових розрахунків та змінилась поведінка споживачів. Окрім того, рішення з вилучення монет дрібних номіналів пов'язано і з метою економії коштів держави.

"Виробництво монет перевищує їх номінальну вартість. Держава зможе економити на виробництві даних монет близько 90 млн грн на рік", - сказав Холод.

Він наголосив, що дані монети до українських банків можна здати до 30 вересня 2020 року, а до Національного банку та його уповноважених банків, Ощадбанку, ПриватБанку та Райффайзен банку, ці монети можна здавати протягом 3 років, а саме до 30 вересня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-