Верховний суд підтвердив повноваження Нацкомісії з цінних паперів

Верховний суд підтвердив повноваження Нацкомісії з цінних паперів

Укрінформ
Верховний суд підтвердив право Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) застосовувати до емітентів цінних паперів певні обмеження в рамках кримінальних проваджень.

Про це повідомила пресслужба НКЦПФР.

"Верховний суд України підтвердив правомочність рішень НКЦПФР по застосуванню такого запобіжного заходу до емітентів цінних паперів як «зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів», які приймаються в рамках кримінальних проваджень", - йдеться у повідомленні.

Відповідну постанову прийняв 7 серпня 2019 року Верховний Суд у складі Судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду за результатами розгляду справи №826/2212/17 за позовом фізичної особи-акціонера до НКЦПФР про визнання протиправними дій регулятора та визнання протиправним і скасування рішення Комісії №1133 від 22 листопада 2016 року «Щодо зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів» в частині акцій ПрАТ «Актив Груп Консалтинг». У своїх висновках Верховний Суд підтвердив, що взаємодія НКЦПФР з правоохоронними органами відповідає нормам чинного законодавства України.

Зазначається, що протягом 2015-2019 років до органів суду загалом подано 31 позов щодо оскарження рішень Комісії про «зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів». За результатами розгляду цих позовів 23 рішення винесені на користь Комісії.

Читайте також: НБУ запрошує регуляторів до обговорення Стратегії розвитку фінсектору України

Як повідомлялось, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та з метою приєднання України до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO MMoU), передбачається розширення повноважень НКЦПФР в частині її співпраці з правоохоронними органами, а саме обміну з ними інформацією, залучення фахівців регулятора на етапі досудового розслідування і при розгляді справи в суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-