Україні потрібна нова бізнес-модель, якщо вона хоче наздогнати світ — МВФ

Україні потрібна нова бізнес-модель, якщо вона хоче наздогнати світ — МВФ

Оновлено
Укрінформ
Перший заступник голови МВФ Девід Ліптон вважає, що якщо Україна хоче наздогнати світ в економічному розвитку, їй потрібна нова бізнес-модель і провадження ряду чітких реформ.

Про це він заявив під час панелі "Україна: суверенна, безпечна та процвітаюча" на конференції з українських реформ в Торонто.

"Якщо Україна хоче зростати не на 3%, а на 5-6% щороку і наздогнати світ - ось що потрібно робити. Україні потрібна нова бізнес-модель. Ліпші інституції, які мають конкурентність. Приватний сектор, який готовий до конкуренції у європейському оточенні та у світі", - заявив він.

На думку Ліптона, якщо Україна хоче зробити це, людські ресурси знайдуться, але технологій та капітальних ресурсів не вистачить, поки не буде чіткого прагнення втілити зміни, і якщо буде продовжуватися корупція, неадекватність інституцій.

"Немає жодної причини у світі, чому Україна не може зробити це. Бізнес-модель України має полягати у постачанні товарів, а не людей до Європи. Цього можна досягти, якщо працювати над створенням такого середовища в Україні, де були б інвестиції, продуктивні робочі місця, які призведуть з часом до зростання рівня життя", - пояснив він.

Ліптон порівняв розмови, які він чує на конференції із тим, що він чув на аналогічних конференціях у Польщі на початку 2000-х років, коли Варшаві вже вдалося досягти економічної стабілізації, але потрібно було ще зробити ряд важливих реформ.

На думку заступника директора МВФ, критично важливо, аби шлях реформ продовжувався.

"Це треба представляти як вибір. Бо це справді чіткий вибір. Зараз момент, коли вибір - на столі, маючи нового Президента і невдовзі - новий парламент", - пояснив заступник директора МВФ.

Читайте також: МВФ готовий поновити співпрацю з Україною після призначення нового уряду

Він вважає, що Україна цілком здатна завдяки певному чіткому і впроваджуваному набору реформ прискорити економічне зростання та здійснити перехід до західноєвропейських стандартів рівня життя.

Як повідомлялося, у канадському Торонто 2 липня відкрилася міжнародна конференція з питань реформ в Україні.

За даними Мінфіну, цього року конференцію у Торонто відвідають понад 300 партнерів України. Серед них делегації з 37 країн світу та дев'яти міжнародних організацій та інституцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-