Силовики візьмуться за

Силовики візьмуться за "смотрящих" у вугільній галузі - Данилюк

Укрінформ
Правоохоронні органи розбиратимуться із ситуацією наявності інституту «смотрящих», які здійснюють вплив на вугільну галузь в Україні.
Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк під час брифінгу у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Інститут «смотрящих» - це щось не дуже притаманне державній владі. Але дійсно цей очевидний факт сьогодні обговорювався. Так звані «смотрящі» існують – це просто корупція і цим мають займатися правоохоронні органи... Тобто це питання порушувалося і правоохоронні органи, які були присутні на цій нараді, вони взяли це до уваги, і будуть розбиратися в цій ситуації», - сказав Данилюк.

При цьому він зазначив, що в Україні існує ситуація, за якої багато підприємств, які належать до державної власності «де факто є приватними компаніями, тобто, вони управляються як приватні компанії». «Нібито власність державна, але гроші, які отримуються, вони приватизовані. Це є реальність», - підкреслив секретар РНБО.

Водночас він наголосив, що за таких умов будь-яке державне регулювання галузі не працює, які би рішення не приймав уряд.

Водночас на запитання журналістів, чи було ухвалено на нараді рішення щодо звільнення міністра енергетики та вугільної промисловості Ігора Насалика, Данилюк сказав, що звільнення цього міністра, як і будь-яких інших приймається Верховною Радою України, а тому на нараді РНБО, у п’ятницю, це питання навіть не порушувалося.

Читайте також: Бізнес уже мав підготуватися до заборони експорту палива з РФ — Данилюк

«Зараз дуже важливо, щоб був майданчик, де можна обговорювати складні питання, а по деяким – щоб була дуже складна гаряча дискусія. Зокрема сьогодні вона була по запровадженню ринку електроенергії. Тобто, щоб це відбувалося без того, щоб включати політику і говорити кого звільняти, а кого не треба. Треба шукати рішення», - зазначив Данилюк.

Раніше Данилюк повідомив пресі, що більшість учасників засідання РНБО зійшлися на тому, що введення в дію закону про ринок електроенергії треба відкладати. Водночас зауважувалося, що за таке рішення має проголосувати Верховна Рада. За словами Данилюка, Президент дав “певний час знайти компроміс, якщо ні, то це буде зроблено на майданчику РНБО".

Як повідомляв Укрінформ, повномасштабний ринок електроенергії відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" повинен бути введений із 1 липня 2019 року.

Водночас у ДП НЕК "Укренерго" не виключають короткочасної відстрочки з введенням ринку електроенергії - на 2-3 місяці або перенесення на 2020 рік.

Наприкінці квітня експерт новообраного Президента Володимира Зеленського з питань енергетики, житлово-комунальних послуг та антимонопольного регулювання Андрій Герус заявляв, що запуск нового ринку електричної енергії треба перенести на один рік - із 1 липня 2019 року на 1 липня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-