Синхронізація української енергосистеми з європейською є ключовим завданням – Кабмін

Синхронізація української енергосистеми з європейською є ключовим завданням – Кабмін

Укрінформ
Інтеграція вітчизняної енергетичної системи з європейською дасть змогу Україні стати частиною європейського енергетичного простору та звести залежність від Росії до мінімуму.

На цьому наголосила віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час заходу "Інтеграція України до ENTSO-E (Європейська мережа операторів системи передачі електричної енергії – ред.): ключові переваги та виклики", повідомляє Урядовий портал.

"Для успішної підготовки необхідно розробити спеціальний документ з детальним планом заходів з інтеграції вітчизняної енергетичної системи з європейською – це, по суті, «енергетичний безвіз», який дасть Україні можливість стати частиною європейського енергетичного простору та звести залежність від Росії до мінімуму", - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що вже понад два роки Україна працює над реформою ринку електроенергії, невід’ємною частиною якої є інтеграція в ENTSO-E. "В цьому контексті уряд позитивно оцінює динаміку реалізації завдань, закріплених у Плані заходів щодо синхронізації об’єднаної енергетичної системи України з об’єднанням енергетичних систем держав-членів Європейського Союзу", – сказала урядовець.

Водночас, за її словами, успішна боротьба за «енергетичний безвіз» неможлива без підтримки ключових міжнародних партнерів. «Ми дуже вдячні за допомогу, яку нам надають наші партнери – США, Європейський Союз, KfW, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк та інші. Також особлива подяка нашим молдавським партнерам, з якими ми пліч-о-пліч рухаємося до європейського енергетичного ринку і, маю сподівання, цей темп не буде знижуватися», – зауважила урядовець.

Віце-прем’єр-міністр повідомила, що у найближчі роки Україні необхідно підготуватися до роботи енергосистеми в ізольованому режимі, що є одним із необхідних етапів перевірки в ENTSO-E.

Читайте також: Україні потрібен повноцінний уряд для втримання ситуації - віце-прем'єр

Як відомо, у лютому 2011 року Україна стала частиною Енергетичного співтовариства, взявши на себе зобов’язання щодо розбудови енергетичного ринку за європейським зразком і на основі європейського законодавства. Україна і ЄС також підписали оновлений «Меморандум про взаєморозуміння щодо Стратегічного енергетичного партнерства між Україною та ЄС спільно з Європейським співтовариством з атомної енергії», де окреслили напрямки секторальної співпраці. Ухвалено основні закони про засади функціонування ринку природного газу та електроенергії, Національного регулятора у сфері енергетики, відновлюваної енергетики та енергоефективності. Погоджено з ЄС оновлення Додатку 27 До Угоди про асоціацію, в рамках якого Україна оновила список нормативно-правових актів в галузі енергетики (директив та регламентів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-