Україні потрібно три додаткові місяці на підготовку ринку електроенергії - комітет Ради

Україні потрібно три додаткові місяці на підготовку ринку електроенергії - комітет Ради

Укрінформ
Україні знадобиться три додаткові місяці, щоб завершити підготовку і запустити оптовий ринок електричної енергії.

Про це під час Форуму з енергетичної безпеки України сказав перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо енергетика використовується як зброя, ми повинні мати інструменти захисту, говорити про питання енергетичної безпеки. На мій погляд, достатньо актуальними є дві позиції. Перша - з 1 липня має запрацювати оптовий ринок електричної енергії відповідно до закону. Вчора ми з моїм колегою Левом Підлісецьким у Верховній Раді зареєстрували проект закону, який передбачає перенесення запуску на три місяці", - сказав Домбровський.

За його словами, проект закону внесений з урахуванням консультацій зі стейкхолдерами.

"У нас є серйозні ризики щодо його запуску. Більше того, я переконаний, що якщо оптовий ринок буде запущено так, як ми його готували, ціни на електроенергію для українських споживачів - включаючи промисловість - мають шанс бути зниженими", - наголосив Домбровський.

Він зазначив, що на сьогодні є проблеми з програмним забезпеченням та його сертифікацією, ухваленням деяких регуляторних рішень.

"Ми вважаємо, що трьох місяців буде достатньо, щоб провести внутрішній аудит, відтестувати всі елементи системи, а з 1 жовтня запустити оптовий ринок електричної енергії", - висловив думку Домбровський.

Читайте також: Герус планує обговорити з Міненерго ризики лібералізації ринку електроенергії

Як повідомлялося, з 1 січня в Україні запущений роздрібний ринок електричної енергії.

"Він у нас імплементувався достатньо складно. Протягом півроку роботи ми бачимо і плюси, і мінуси", - зазначив Домбровський.

Як повідомляв Укрінформ, повномасштабний ринок електроенергії відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" повинен бути введений із 1 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-