Герус планує обговорити з Міненерго ризики лібералізації ринку електроенергії

Герус планує обговорити з Міненерго ризики лібералізації ринку електроенергії

Укрінформ
Представник Президента у Кабінеті міністрів Андрій Герус планує провести переговори з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом щодо запровадження в Україні нової моделі ринку електричної енергії та можливих економічніх наслідків цього кроку.

Про це Герус заявив журналістам після засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз я сподіваюсь на переговори з міністром енергетики про введення нової моделі ринку електричної енергії і так, щоб цей ринок не зробив в Україні олігархічний клас ще сильнішим, а всю економіку - ще слабшою, тому що у нас є проблема, що ріст ВВП в першому кварталі лише 2,2%, промислове виробництво в Україні з листопада по лютий, чотири місяці, знижувалося. Це дуже серйозні речі, і в таких умовах ще підвищувати ціну на електроенергію для всієї економіки - малого і середнього бізнесу, великого бізнесу, для бюджетних установ і організацій, для комунальних підприємств - це може мати серйозні економічні наслідки", - сказав Герус.

Він зазначив, що у команди Президента Зеленського є плани збільшити конкуренцію на ринку електроенергії "без прив'язки до будь-якого прізвища", бо якщо замінити одне прізвище іншим, монополія все одно залишиться.

"Тому є наміри зробити ту демонополізацію, яку Петро Порошенко обіцяв ще у 2015 році. Він обіцяв, але з виконанням не склалося, тому в цьому плані ми будемо продовжувати його курс на демонополізацію і деолігархізацію, тільки діями", - зазначив представник Президента в уряді.

У цьому контексті він нагадав, що Антимонопольний комітет ще в грудні 2017 року давав певні рекомендації щодо демонополізації ринку електроенергії, які мали виконати Міністерство енергетики і НКРЕКП, але їх до сьогодні не виконано.

"Такий моноополізований ринок хочуть відпустити у вільне плавання з незрозумілими ціновими наслідками. Тому це питання дійсно ключове. І хоча всі формальні повноваження тут в уряду і парламенту, але ми все одно будемо їм підказувати і вказувати на ті ризики, які виникають", - зауважив представник президента у Кабміні.

Читайте також: Співпраця з МВФ залежить від виконання вимог Меморандуму, а не кадрових рішень - Герус

Відповідаючи на запитання журналістів, чи звертався до нього "з певними лобістськими проханнями" олігарх Ігор Коломойський, Герус заявив, що такого не було і "важко сказати, з якими проханнями він може звертатися".

"Але, я думаю, що ні в інтересах Коломойського, ні в інтересах Ахметова рішення прийматися не мають - вони мають прийматися в інтересах всього суспільства. А якщо рішення будуть прийматися в інтересах всього суспільства, то реформи можуть бути не тільки непопулярними - ми бачили результат таких реформ на виборах, - а рефоми можуть бути і популярними. Є багато речей, які можна зробити популярними для українського народу, і вони будуть встановлювати в державі справедливі економічні стимули. Конкуренція замість монополізацїі - це один з них", - резюмував Герус.

Як відомо, 1 липня 2019 року набудуть чинності норми закону «Про ринок електроенергії», які передбачають, що тарифи на світло будуть розділені на дві складові і формуватимуться за ринковими принципами. Це означає, що ціни у сфері електроенергетики визначатимуться ситуацією на енергетичній біржі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-