Укрзалізниця просить виділити з держбюджету 7 мільярдів на вагони

Укрзалізниця просить виділити з держбюджету 7 мільярдів на вагони

Укрінформ
Укрзалізниця звернулась до Верховної Ради України і Кабінету міністрів з проханням виділити з бюджету 7, 1 млрд гривень на вагони.

Про це розповів директор з економіки і фінансів АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев, повідомляє прес-служба перевізника.

"Укрзалізниця звернулась до Верховної Ради України та Кабінету міністрів України з проханням про державну підтримку залізничних перевезень. Загалом у зверненні йдеться про 7,1 млрд відповідних призначень з Державного бюджету. Бюджетні кошти мають виділятись відповідно до статей 9 та 10 Закону України «Про залізничний транспорт", - йдеться у повідомленні.

Як розповів Рязанцев, на сьогодні пасажирські електровози в Україні зношені на 100%, а парк пасажирських вагонів з 1992 року зменшився більше ніж удвічі. "З 7,1 млрд грн, про які ми клопочемо, – 2,2 млрд грн недоотримана компенсація за перевезення пільгових категорій пасажирів за 2016-2018 роки та 4,9 млрд грн капітальних витрат на пасажирські перевезення, які фактично були здійснені Укрзалізницею протягом 2016-2018 років у зв’язку з невиконанням статті 10 Закону України "Про залізничний транспорт". За цю суму - 7 млрд грн ми змогли б придбати понад 60 пасажирських локомотивів, або 250 пасажирських вагонів, або 15 нових 10-вагонних електричок», — зазначив він.

За словами Рязанцева, фізичне та моральне старіння інфраструктури та рухомого складу Укрзалізниці є наслідком того, що суспільні послуги з пасажирських перевезень компанія надає за тарифами, нижчими економічно обґрунтованого рівня. "Перехресне субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних, до якого товариство змушене вдаватись, негативно впливає на фінансовий стан залізничної галузі в цілому. Недоотримані кошти Укрзалізниці не компенсуються. «Укрзалізниця не знає жодного випадку у своїй історії, коли ці статті закону виконувались», — підкреслив він.

Читайте також: Український експорт за I квартал зріс майже на $1 мільярд - МЕРТ

При цьому, зазначив Рязанцев, відповідно до статей 9 та 10 Закону «Про залізничний транспорт», тарифи на залізничні перевезення повинні встановлюватися з урахуванням інвестиційної складової, а будівництво і реконструкція об’єктів залізничного транспорту, придбання рухомого складу для перевезень пасажирів, як і компенсація збитків від перевезення пільгових категорій громадян, мають здійснюватися із залученням коштів державного та місцевих бюджетів.

Тому відповідальним і виправданим, на його думку, було б передбачити необхідні кошти у Державному бюджеті. Рязанцев зауважив, що за звітом компанії E&Y за 2018 рік, збитки Укрзалізниці від пасажирських перевезень склали понад 12 млрд грн, і це значно більше, ніж кошти, про які клопоче Укрзалізниця перед урядом і парламентом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-