У Варшаві стартували “Дні українського бізнесу”

У Варшаві стартували “Дні українського бізнесу”

Фото
Укрінформ
Х Міжнародний форум “Дні українського бізнесу” розпочався в четвер у Варшаві.

Під час заходу українські та польські підприємці та чиновники обговорюють перспективи економічної та бізнес-співпраці між обома країнами, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Упродовж кількох останніх років український ринок переорієнтувався зі сходу на захід і завдяки угоді про зону вільної торгівлі України з ЄС українські підприємці розвернулися на 180 градусів і почали бачити перспективу у західному напрямку”, - заявив під час відкриття форуму посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він зазначив, що характерною ознакою останніх років є зростання присутності українського бізнесу в Польщі. За його словами, українська сторона зацікавлена подальшим збільшенням цих інвестицій.

Водночас, Дещиця наголосив на необхідності збільшення польських інвестицій в Україну, адже польські підприємці все ще побоюються політичної та безпекової нестабільності.

Президент Асоціації українського бізнесу у Польщі Ярослав Романчук зауважив, що товарообмін між Польщею та Україною в 2018 році зріс до 7,4 млрд дол, експорт з України в Польщу – 3,6 млрд, а імпорт – 3,8 мрлд доларів.

Заступник мера Варшави Міхал Ольшевський підкреслив, що Польща як єдина країна Європи спростила процедуру працевлаштування для українців. Він зауважив, що у Варшаві зараз спостерігається зростання бізнес-активності українців у Польщі.

“Це і мережі ресторанів, перукарень, нові стартапи. Варшава є хорошим місцем для розвитку фірм для українців”, - констатував Ольшевський.

Читайте також: Українські стартапи презентували у штаб-квартирі ООН

Генеральний директор конфедерації роботодавців Lewiatan Гжегож Бачевський зазначив, що польські підприємці дуже зацікавлені у працівниках з України, в умовах динамічного розвитку економіки Польщі. Водночас, він висловив побоювання, що частина українських працівників у Польщі може поїхати далі на захід в умовах відкриття ринку праці країн заходу.

Як інформувалося, форум відбувається під патронатом Посольства України в Республіці Польща та за підтримки Міністерства інвестицій та розвитку Польщі.

У рамках форуму учасники обговорюють динаміку розвитку польсько-українського торговельно-економічного співробітництва, перспективи реалізації спільних дорожніх інфраструктурних проектів, проектів у сфері відновлюваної енергетики та енергозбереження, тенденції розвитку польсько-української співпраці в агропромисловому комплексі”, - інформують організатори форуму.

Під час форуму виступлять кількадесят спікерів з України та Польщі. Зокрема, у форумі візьмуть участь представники міністерств енергетики та вугільної промисловості, а також економічного розвитку та торгівлі України.

Організаторами форуму є Асоціація українського бізнесу в Польщі та Юридична група EUCON, а співорганізаторами - конфедерація роботодавців Lewiatan та Державна інноваційна фінансово-кредитна установа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-