Перегляд умов Угоди про асоціацію з ЄС можливий лише у 2020 році - Климпуш-Цинцадзе

Перегляд умов Угоди про асоціацію з ЄС можливий лише у 2020 році - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Україна пропонуватиме Євросоюзу перегляд Угоди про асоціацію у 2020 році, проте збільшення квот для українського експорту неможливе, поки діють додаткові тарифні квоти, запроваджені у 2017 році.
Про це заявила на брифінгу в Укрінформі у середу, 15 травня, віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Ми не вели розмову з представниками команди Зеленського ані про зміну Угоди, ані про якісь інші речі. Я сподіваюсь, що команда новообраного президента буде зацікавлена почути рекомендації, напрацьовані урядом, зокрема моєю командою, Урядовим офісом, різними міністерствами щодо європейської інтеграції. У 2020 році Україна дійсно матиме можливість вперше після п'яти років дії Угоди про асоціацію говорити про її перегляд", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що представникам різних міністерств треба буде спільно попрацювати, щоб запропонувати Євросоюзу наше бачення перегляду Угоди, оскільки в нас змінилася структура економіки, а в ЄС суттєво розвивається правове регулювання.

"Тому ми дійсно будемо пропонувати перегляд, але на основі нашого національного інтересу, на основі того, як розвивається і ринок, і право ЄС", - повідомила віце-прем'єр.

Коментуючи можливість збільшення квот на поставки українських товарів до Євросоюзу, віце-прем'єр нагадала, що ЄС понад два роки тому пішов нам назустріч і запровадив додаткові квоти на певні групи українських товарів, які будуть дійсні ще приблизно рік.

У цьому контексті вона акцентувала, що товарообіг між Україною і ЄС протягом минулих років суттєво збільшився, на кінець минулого року 42 % українського експорту спрямовано на країни Євросоюзу, і в першому кварталі цього року він продовжує зростати.

"Але квоти не можуть переглядатися до того моменту, поки діють додаткові квоти, тому очікувати такого перегляду від Європейського союзу досить складно", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Україна продовжує інтеграцію у глобальний світ - віце-прем'єр

Як повідомлялося, європейський комісар з питань сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган розповів, що під час зустрічі з представниками команди Володимира Зеленського у Брюсселі отримав сигнал про необхідність змін у торговельній частині Угоди про асоціацію. Ган наголосив, що Брюссель наразі не має чіткої певності у тому, якими є наміри команди Зеленського у цьому сенсі і припустив, що до певної міри йшлося про квоти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-