Інфляція у квітні в річному вимірі становила 8,8% - НБУ

Інфляція у квітні в річному вимірі становила 8,8% - НБУ

Укрінформ
Споживча інфляція в річному вимірі у квітні 2019 року становила 8,8%.

Про це йдеться у Коментарі Національного банку щодо рівня інфляції в квітні .

"У квітні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 8,8% (8,6% – у березні). У місячному вимірі ціни зросли на 1,0%", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що фактичний показник інфляції дещо перевищив траєкторію прогнозу, опублікованого в "Інфляційному звіті" (квітень 2019 року). Це було зумовлено дією тимчасових факторів, зокрема, перебоями поставок нафтопродуктів з Білорусі й анонсованими РФ обмеженнями на експорт енергетичних товарів в Україну, а також ажіотажним попитом на окремі сирі продукти харчування внаслідок їх обмеженої пропозиції.

Натомість базова інфляція знизилася відчутніше за прогноз, сповільнившись у річному вимірі з 7,6% у березні до 7,4%у квітні.

Уповільнилося подорожчання продуктів харчування з високим ступенем обробки (до 8,4% р/р), зокрема м'ясних продуктів. Вартість соняшникової олії майже зрівнялася з минулорічною завдяки рекордному врожаю соняшнику та зниженню цін на олійні у світі.

Підвищення цін на послуги також уповільнилося (до 14,0% р/р). Упродовж квітня зменшилися темпи зростання цін на фінансово-правові та ритуальні послуги, а також мобільний зв’язок і відпочинок у санаторно-курортних установах. Водночас темпи зростання цін на більшість інших послуг практично не змінилися.

Читайте також: НБУ спростив страховикам умови видачі ліцензій на валютні операції

У Нацбанку зазначають, що зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося (до 5,1% р/р). Зокрема, після зниження у березні знов підвищилися темпи зростання вартості овочів борщового набору насамперед за рахунок цін на цибулю та білокачанну капусту. Це зумовлено виникненням ажіотажного попиту через недостатню пропозицію цих продуктів в Україні та країнах-імпортерах унаслідок як слабкого врожаю минулого року, так і порівняно несприятливих погодних умов у квітні.

Ціни на паливо залишилися нижчими, ніж торік (на 0,2% р/р). Водночас їх падіння суттєво сповільнилося як під впливом зростання світових цін на нафту, так і через виникнення вже згадуваних складнощів з імпортом енергоресурсів з Білорусі та Росії.

Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових відображає тимчасове посилення впливу факторів пропозиції, які зумовили дещо вищі темпи зростання цін на сирі продукти харчування, а також паливо. За оцінками Національного банку, дія цих факторів вичерпається у найближчі місяці.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному банку очікують, що за підсумками 2019 року інфляція уповільниться до 6,3% у річному вимірі, а в наступному році - до 5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-