Японія готова посилювати співпрацю з Україною у сфері екологічної безпеки

Японія готова посилювати співпрацю з Україною у сфері екологічної безпеки

Укрінформ
Японія готова надалі бути надійним партнером України у питаннях, які стосуються збереження довкілля і посилення екологічної безпеки.

Про це сказав новопризначений посол Японії в Україні Такаші Курай під час зустрічі з міністром екології та природних ресурсів України Остапом Семераком, повідомили у прес-службі Мінприроди.

“Посол Такаші Курай запевнив у готовності Японії бути надалі надійним партнером України у питаннях, які стосуються збереження довкілля і посилення екологічної безпеки”, - йдеться в повідомленні.

Під час зустрічі Семерак, зокрема, зазначив, що обидві країни тривалий час тісно співпрацюють та обмінюються досвідом у сфері екологічної реабілітації територій, постраждалих у результаті техногенних катастроф на атомних електростанціях у Чорнобилі та на Фукусумі.

«Питання трансформації зони відчуження, розвиток відновлювальної енергетики на цих територіях та введення об’єкту Укриття в експлуатацію є надзвичайно важливими для нас. Це знакові результати, яких вдалося досягти Україні у сфері радіаційної безпеки. Ми відкриті до будь-якого діалогу та співпраці з усіма партнерами з даного питання, адже нашими основними пріоритетами є питання екологічної безпеки», - пояснив Семерак.

Крім того, він зазначив, що для України є цікавим досвід Японії зі створення національних природних парків та реформуванні сфери управління відходами. У цьому напрямку також вже є напрацювання з обміну досвідом і запровадження передових японських технологій, у тому числі тих, що передбачають мінімізацію відходів та їх повторне використання.

Читайте також: Новий імператор Японії почав правління

Окремо Семерак зупинився на питаннях протидії змінам клімату, оскільки Україна має багаторічні договори з Японією у рамках Кіотського протоколу, укладені в 2008-2009 роках на загальну 440 млн євро. Згідно з умовами договору використовуватися ці кошти можуть виключно на реалізацію проектів, які б забезпечували скорочення викидів парникових газів та мали б соціальний ефект.

«Наша країна має багаторічну і тісну співпрацю з Японією у сфері протидії змінам клімату. Жодна країна сьогодні не може стверджувати, що її не стосуються чи вона не відчуває вже зараз негативних змін клімату. Нашими країнами проведена велика робота з посилення партнерства у цій сфері. Наразі за усіма незакінченими проектами за японськими «кіотськими коштами» виконання робіт або завершилось, або перебуває на фінальній стадії», - сказав міністр екології.

Також Семерак презентував проект, який передбачає оновлення автопарку Державної екологічної інспекції України у рамках співпраці між Україною та Японією за Кіотським протоколом та запросив посла на урочистий захід передачі нових автомобілів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-