Коболєв запевняє, що Росія не зможе блокувати реверс газу в Україну

Коболєв запевняє, що Росія не зможе блокувати реверс газу в Україну

Укрінформ
Російський газовий монополіст не зможе блокувати реверсне постачання газу із ЄС до України, бо доля "Газпрома" у загальному споживанні Європи — лише одна четверта.

Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Європейський ринок – це велика ванна газу. "Газпром" там один з постачальників, його доля в загальному споживанні приблизно одна четверта, тобто ми купуємо газ з ванни де Газпром як постачальник займає одну четверту. Чи можна це вважати російським газом?" - задав риторичне запитання Коболєв.

"Я вважаю що, очевидно, - ні. На це є дуже простий тест - "Газпром" жодного разу не зміг нам перекрити газ з Європейського Союзу. Якби це був російський газ вони могли б це зробити, а вони цього жодного разу не змогли зробити", - пояснив свою позицію посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, Нафтогаз готується перейти на розворот ГТС в реверсному напрямку у випадку припинення РФ транзиту газу з початку 2020 року. Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко пояснив, що для цього, зокрема, проводиться реконструкція компресорної станції Бар (газопровід Союз, Вінницька обл.), що дасть додаткову надійність для здійснення поставок газу із заходу країни в східні регіони.

Читайте також: У січні-2020 Росія може розв'язати нову "газову війну" проти України - Коболєв

Вітренко також зазначив, що в разі припинення РФ транзиту газу через ГТС України не всі потужності на західному кордоні країни (42,5 млн куб. м/добу - Словаччина, 17,1 млн куб. м/добу - Угорщина, 6,4 млн куб. м/добу - Польща) можна буде задіяти для імпорту газу з боку Європи. За його підрахунками, найбільш відчутні проблеми очікуються на словацькому напрямку, де Україна отримуватиме вдвічі менше газу. Вітренко уточнив: це пояснюється тим, що не всі потужності з Європи, з Польщі та Угорщини, наприклад, є так званими безперервними потужностями.

Вітренко додав, що збалансувати ситуацію можна завдяки закачуванню в підземні сховища додаткових обсягів газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-