Укрнафта відсудила в Росії $44,5 мільйона за кримські активи

Укрнафта відсудила в Росії $44,5 мільйона за кримські активи

Укрінформ
Міжнародний арбітражний суд ухвалив стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44,4 млн дол. компенсації за експропріацію інвестицій української компанії на території АР Крим, а також понад 3,5 млн дол. арбітражних витрат.

Про це йдеться у повідомленні Укрнафти.

"12 квітня 2019 року арбітражний суд своїм рішенням стягнув з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44,455012 млн дол. США компенсації за експропріацію інвестицій ПАТ «Укрнафта» на території АР Крим, а також понад 3,5 млн дол. США арбітражних витрат", - йдеться у повідомленні.

На суму компенсації, згідно з рішенням арбітражного суду, нараховуються відсотки, починаючи з 22 квітня 2014 року. Станом на квітень 2019 року розмір нарахованих відсотків перевищив 5,5 млн дол. США.

"Позитивного рішення арбітражного суду Укрнафта змогла досягти за загального сприяння міноритарних акціонерів, які не лише допомогли у виборі способу захисту порушених прав, а й сприяли в оплаті арбітражних витрат. Крім того, спільний розгляд аналогічних справ ПАТ «Укрнафта» (справа № 2015-34) і ТОВ «Стабіл» та інших (справа № 2015-35) дозволив зменшити витрати на арбітражне провадження", - додали у компанії.

Як повідомлялося, у квітні 2014 року, невдовзі після анексії АР Крим Російською Федерацією, незаконні збройні формування держави-агресора захопили адміністративні приміщення і 16 автозаправних станцій ПАТ «Укрнафта».

Усі спроби компанії повернути контроль над захопленими адміністративними приміщеннями і АЗС (включно з продуктовими крамницями, обладнанням і відповідними дозволами та ліцензіями) через звернення до запроваджених державою-агресором «правоохоронних органів» виявились марними.

У жовтні 2014 року Укрнафта, керуючись положеннями ч. 1 ст. 9 Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій (далі - Угода), повідомило державу-агресора – Російську Федерацію – про порушення прав. Російська Федерація проігнорувала повідомлення компанії про наявність спору за Угодою.

Читайте також: Укрнафта повідомила про призначення Юрія Вітренка головою наглядової ради

У зв’язку з цим, керуючись ч. 2 ст. 9 Угоди, 3 червня 2015 року ПАТ «Укрнафта» передало спір на розгляд до арбітражного суду ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Рішенням від 26 червня 2017 року арбітражний суд визнав наявність у нього юрисдикції розглядати спір за Угодою.

Російська Федерація оскаржила зазначене рішення до Верховного суду Швейцарії, але той рішенням від 16 жовтня 2018 року відхилив позов РФ. При цьому Верховний суд Швейцарії погодився з арбітражним судом у тому, що Укрнафта є інвестором за Угодою, а майно компанії на території АР Крим – інвестиціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-