В Україні презентували перший органічний цукор

В Україні презентували перший органічний цукор

Уточнено
Укрінформ
Перший український органічний цукор презентували у Києві. Цукор вироблено з органічного буряку підприємством "ДЕДДЕНС АГРО", що на Рівненщині.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У 2018 році під органічний цукровий буряк ми заклали 247 га. І коли з'явилися паростки, перше поле посівів з'їв шкідник за два дні. Ми очистили поле і засіяли його вдруге. З другого разу вдалося отримати врожай і відповідно перший органічний український цукор. У 2019 році ми плануємо засіяти органічним цукровим буряком 350 га", - розповів під час презентації генеральний директор ТОВ "ДЕДДЕНС АГРО" Віктор Щербачук.

Він зазначив, що вирощування органічного цукрового буряку технологічно складний процес, який вимагає багато ручної праці та чималих капіталовкладень.

За його словами, вартість одного гектара цукрового органічного буряку наразі близько 90 тис грн. "Але справа ця вигідна, інакше ми б не займалися цим",- акцентував керівник підприємства.

Цей цукор вже презентували на початку лютого на міжнародній виставці "БіоФах" у Нюрнберзі, де на аукціоні за закупівлю 850 тонн солодкого продукту торгувалися двоє покупців і врешті виграла компанія з Нідерландів. Найближчим часом цей органічний цукор буде презентовано на виставці "БіоФах" у Китаї.

В.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева поінформувала, що Україна входить до 20 найбільших виробників традиційного (конвекційного) цукру в світі і замикає десятку найбільших експортерів - за результатами 2018 року сума експорту склала 217 млн дол. Ще у 2009-2010 роках в Україні було сертифіковано органічний буряк, але лише як сировину. Наразі вже з нього виробляється цукор.

Загалом, за словами в.о. міністра, за інформацією операційного моніторингу Міністерства аграрної політики та продовольства України, наприкінці 2017 року загальна площа сільськогосподарських земель, сертифікованих під органічне господарство в Україні, - 201 тис. га. , з них 88 тис. га перебувають у перехідному стані.

"Частка органічних земель від загальної площі землі становить 0,67%. Кількість операторів ринку - 504, із них 304 - виробники органічної сільськогосподарської продукції. Всі інші - це трейдери і переробники. Україна експортує органічну продукцію у понад 40 країн світу. І наразі весь потенціал по органіці в Україні не використано, тож робота над розвитком ринку органічної продукції триває. І цьому сприятиме органічний закон, який вступить в дію з 2 серпня 2019 року", - сказала Трофімцева.

Читайте також: Зерновий ринок визначає темпи розвитку економіки України - Мінагро

Провідний фахівець із сертифікації ТОВ "Органік стандарт" Сергій Бондарєв розповів, що сертифікація органічного українського цукру виявилася для підприємства з сертифікації певним іспитом на професійність. Адже донині в Україні не було жодного підприємства з виробництва цукру сертифікованого, як органічний, і тут довелося перевіряти на відповідність вимогам органічного виробництва як сільсткогосподарську частину, так і безпосередньо виробництво цукру.

"І тепер ми маємо досвід і можемо проводити сертифікацію інших виробників українського органічного цукру", - сказав Бондарєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-