Україна може запропонувати ЄС свої рішення у сфері енергоефективності - Зубко

Україна може запропонувати ЄС свої рішення у сфері енергоефективності - Зубко

Фото
Укрінформ
Інженерний потенціал України може запропонувати Європейському Союзу власні рішення у сфері енергоефективності та залучати кошти бізнесу.

Про це під час запуску програми з підготовки енергоаудиторів на базі вищих навчальних закладів у НТУУ "КПІ ім. Сікорського" сказав віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Геннадій Зубко презентує запуск Програми з підготовки енергоаудиторів на базі вищих навчальних закладів / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

"Ми відчуваємо військовий тиск і агресію з боку Російської Федерації на Сході, а з іншого боку європейські партнери допомагають нам у імплементації директив ЄС. Я вдячний нашим німецьким партнерам, що вони взялися за цю нелегку справу. Коли ми у 2015 році починали переговори з урядом Німеччини, це була непідйомна тема. Сьогодні ми хочемо рухатися європейським напрямком, але я впевнений, що інженерний потенціал України також здатен запропонувати свої рішення ЄС", - сказав Зубко.

Він наголосив, що програма з підготовки енергоаудиторів дасть можливість університетам залучити бізнес і почати розробку своїх стартапів.

"Це дозволить фінансувати викладацький склад і студентські рішення. Бізнес потребує нових технологічних рішень, тому він готовий інвестувати у цих напрямках. Ми очікуємо суттєвих змін у макроекономічних показниках. Реформа енергоефективності повинна вплинути на платіжний баланс України, адже ті цифри, які ми сьогодні витрачаємо на імпорт газу, можна спрямувати на економіку", - зазначив Зубко.

Віце-прем'єр прогнозує, що запуск Фонду енергоефективності створить додаткові 75 тис. робочих місць в Україні.

"І величезна кількість - до 5-7 тис. - це будуть енергоаудитори. Розвиватиметься не тільки ринок будівельних конструкцій, але й інженерних систем, серед яких будуть інтелектуальні - такі, що управляють обліком та споживанням. Це ті завдання, до яких ми не зможемо рухатися без наукових досліджень", - додав Зубко.

Читайте також: Україна зможе відмовитися від імпортного газу через 5 років – Зубко

Він наголосив, що Україна має продемонструвати успішний проект ЄС.

"ЄС очікує успіху України у сфері енергоефективності, бо енергоефективність дорівнює екологічній безпеці. У екології немає кордонів, тому якщо Україна не працює у цьому напрямку, говорити про зменшення викидів вуглецю в ЄС неможливо. Тому впровадження директив, підходів, принципів ЄС може гарантувати успіх України", - розповів віце-прем'єр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-